'Musul Operasyonunda Dikkatli Adım Atılmalı'

'Musul Operasyonunda Dikkatli Adım Atılmalı'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Musul operasyonunda yapılacak hatanın bütün bölgeyi etkileyeceğini belirterek, "Bunun önüne geçmek için adımların çok dikkatli bir şekilde atılması gerekiyor." dedi

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'la mücadelede yeni bir modelin ortaya konduğunu söyledi.

Kalın, şöyle konuştu:

"Çünkü Türkiye'nin Hür Suriye Ordusuna verdiği destek ve yerel birimlerin sürece dahil edilmesiyle birlikte Cerablus-Azez arası yaklaşık 90 küsur kilometrelik bir bölge, terör unsurlarından tamamen temizlendi ve bu bölgede bir normalleşme süreci başladı. Bu da şunu gösteriyor demek ki ılımlı Suriye muhalefeti yerel unsurlarla birlikte desteklendiği zaman bunlara gerekli lojistik, istihbari, insani diğer destekler verildiği zaman, DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele mümkündür ve bu bir zamandır özellikle Amerikan kaynaklı olarak yayılan 'Sahada DEAŞ'a karşı en etkili mücadele eden tek güç YPG'dir' efsanesinin de çöktüğünü bir kez daha ortaya koymuştur."

Kalın, DEAŞ'tan temizlenen bu bölgenin terörden tamamen arındırılmış bir hat haline gelmesi için Fırat Kalkanı Harekatı Operasyonu'nun devam edeceğine dikkati çekti.

Musul operasyonunda yapılacak bir hatanın Irak ile sınırlı kalmayacağını, bütün bölgeyi etkileyeceğini belirten Kalın, "Bunun önüne geçmek için de adımların çok dikkatli bir şekilde atılması, bütün planlamaların büyük bir hassasiyetle yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Rakka operasyonu
İbrahim Kalın, "PYD'nin çekilmemesi durumunda Mümbiç'e de bir operasyon beklebilir mi?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Mümbi̇ç i̇le i̇lgi̇li̇ olarak bi̇zi̇m daha önce ortaya koyduğumuz ana çerçeve hala geçerlidir. Biz burada PYD-YPG unsurlarının bulunmaması gerektiğini açık ve net bir şekilde ifade ettik. Şu anda bize gelen bilgiler, orada hala birkaç yüz PYD-YPG mensubunun bulunduğu yönünde. PYD'nin, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi ile ilgili pozisyonumuzda bir değişiklik yok. Zaten Cerablus ve bölgesinde herhangi bir PYD-YPG unsuru bulunmuyor.

Rakka operasyonu ile ilgili olarak biz daha önce de ifade ettik. Eğer YPG bu operasyonun içerisinde yer alırsa Türkiye tabii ki bu operasyonda yer almayacaktır. Bu, YPG'yi zımnen tanımak, temasa geçmek anlamına gelir ki bizim böyle bir politikamız söz konusu değil. Rakka operasyonunu tıpkı Musul operasyonu gibi bir takvim sıkıştırması içerisinde yapmaya çalışmanın da birtakım mahsurları olabileceğini görüyoruz. Bu konu Amerikalı muhataplarımızın da dikkatini çekti, kamuoyunun da dikkatini buraya çekmek isterim."

"On gün içerisinde büyükelçi atanacak"
Kalın, İsrail'e büyükelçi atanması konusunda da şöyle konuştu:

"Onunla ilgili süreç devam ediyor, ismi vermeyeceğim ama o süreç tamamlandı diyebilirim. Dışişleri Bakanlığımız konuyla ilgili vakti geldiğinde gerekli açıklamayı yapacaktır. Zannediyorum bir hafta on gün içerisinde büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması süreci de tamamlanmış olacak."

"FETÖ ulusal güvenlik tehdididir"
İbrahim Kalın, "FETÖ sadece Türkiye için değil bulunduğu bütün ülkeler için bir ulusal güvenlik tehdididir. FETÖ'nün bu legal görünümlü illegal yapısını, karanlık ilişkilerini umarım o ülkeler de en kısa zamanda görür ve gerekli adımları bu çerçevede atarlar." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.