Musul'un kurtarılması operasyonu

Musul'un kurtarılması operasyonu
Irak Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi Üyesi Hüseyin:- "Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten geri alma operasyonu için askeri ve istihbari alanlarda özel hazırlıklar yapıldı"- "Kentin geri alınması operasyonunda en büyük rol uluslararası koalisyon güçlerine a

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak Temsilciler Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi Üyesi Abdulaziz Hüseyin, ülkenin en büyük ikinci kenti ve petrol zengini Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten geri alma operasyonu için askeri ve istihbari alanlarda özel hazırlıkların yapıldığını belirterek, kentin kurtarılmasında 30 binden fazla Iraklı askerin yer alacağını söyledi.

- "Kurtarılma zaman alacak"

Başkent Bağdat'ta AA muhabirine açıklamalarda bulunan Hüseyin, "Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten geri alma operasyonu için askeri ve istihbari alanlarda özel hazırlıklar yapıldı" dedi.

Hüseyin, Musul operasyonu için DAEŞ'e karşı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin hem Irak Ortak Operasyonları Merkezi hem de Peşmerge Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüğünü aktardı.

Musul'un kurtarılmasının zaman alacağını ifade eden Hüseyin, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Haşdi Şabi milislerinin de muhtemel kurtarma operasyonunda yer alacağı şeklindeki sözlerine de değindi.

Hüseyin, Şii milislerin operasyona katılmasının Musul Vilayet Meclisi tarafından kabul edilmediğini, itirazlar sebebiyle Irak hükümetinin bu milis güçleri kente henüz göndermediğini dile getirdi.

- Siviller için çıkış koridorları hazırlanıyor

Sivillerin operasyon sırasında oluşabilecek herhangi bir zarardan korunması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Hüseyin, "Sivillerin muhtemel zararlardan korunmaları için çıkış koridorları ve kalacakları kamplar yapım aşamasında. Kentin geri alınması operasyonunda en büyük rol uluslararası koalisyon güçlerine ait" diye konuştu.

Hüseyin, Musul'un kurtarılmasında yer alacak 30 binden fazla askerin bulunduğunu ve bunların kentin yakınındaki çeşitli kamplara yerleştirildiğini kaydetti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 20 Şubat'ta Haşdi Şabi'nin Musul'u kurtarma operasyonunda yer alacağını, bu milislerin katılmaması için ABD yönetimi tarafından herhangi bir baskının söz konusu olmadığını belirtmişti. İbadi'nin söz konusu açıklamasına Musul Vilayet Meclisi ve Sünni liderlerden tepki gelmiş, Meclis kentin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması operasyonuna Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin katılmasını reddettiğini bildirmişti.

DAEŞ, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmişti. Irak hükümeti, Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıkları kapsamında geçen aydan itibaren kent yakınındaki kamplara çok sayıda asker ve askeri araç sevkiyatı yapmaya başladı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.