Nakliye Sırasında Meyvelerin Sıcaklığını Ölçen Sensör Geliştirildi

Nakliye Sırasında Meyvelerin Sıcaklığını Ölçen Sensör Geliştirildi
ANKARA (AA) - İsviçreli mühendisler, nakliye sırasında meyvelerin tazeliğini korumak amacıyla, ortam sıcaklığının ürün üzerindeki etkisini hassas...

ANKARA (AA) - İsviçreli mühendisler, nakliye sırasında meyvelerin tazeliğini korumak amacıyla, ortam sıcaklığının ürün üzerindeki etkisini hassas şekilde ölçebilen meyve biçimli sensör geliştirildi.

BBC'de yer alan habere göre, İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarları (EMPA) araştırmacıları tarafından üretilen cihazın, gerçek bir meyvenin boyut, biçim ve maddi kompozisyonunu taklit eden yapısı sayesinde kargo haznesi içinde meyvelerin maruz kaldığı sıcaklık değişimlerini hassas bir şekilde tespit edebildiği belirtildi.

Cihazları tasarlarken önce meyvelerin dokusunu X-ray cihazlarıyla detaylı şekilde inceleyen araştırmacılar, ardından dokuyu taklit etmek üzere cihazın meyve biçimli kalıplarını su, karbonhidrat ve polistirenden oluşan karışımlarla doldurdu.

Araştırmacılar, portakal, elma, muz ve mango şeklinde üretilen cihazların, nakliyat sırasında soğutma sistemlerinde yaşanan aksaklıkları üreticilere anında bildireceği ve bu sayede alınacak tedbirler sayesinde ortaya çıkabilecek büyük çaplı zararların önlenebileceğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.