Narenciye İhracatçısının Rusya Sevinci

Narenciye İhracatçısının Rusya Sevinci
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz, "(Rusya'nın ihracattaki kısıtlamaları kaldırması) Rusya Federasyonu, en büyük yaş sebze ve meyve ile narenciye ihracatının gerçekleştiği bir ülkeydi" dedi

MERSİN (AA) - Narenciye üreticileri, yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya pazarının yeniden açılmasının mutluluğunu yaşıyor.

Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya pazarının yeniden açılmasının sektörün tüm paydaşlarınca sevinçle karşılandığını ifade ederek, "Rusya Federasyonu, 24 Kasım 2015'ten önce en büyük yaş sebze ve meyve ile narenciye ihracatının gerçekleştiği bir ülkeydi. Bundan sonra da öyle olacağını hatta daha fazla ihracat yapılacağına, ilişkilerin daha iyileşeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

"Net döviz girdisi sağlıyoruz"
İhracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasının, Türkiye'nin 2023 hedefleri açısından da önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Kaçmaz, yaş sebze ve meyve sektöründeki 10 milyar dolarlık ihracat hedefinin, 3,5 milyar dolarını turunçgil ihracatının oluşturduğuna dikkati çekti.

Kaçmaz, Mersin'in turunçgil üretimindeki yerinin önemine işaret ederek, "Turunçgil üretimimizin ortalama yüzde 40'ı Rusya'ya ihraç ediliyor. Bazen bu rakam yüzde 45'e varabiliyor. Üreticimiz ve ihracatçımızın geliri açısından burası son derece önemli. Ayrıca diğer önemli bir nokta bizim narenciye ihracatında ülkemize sağladığımız net döviz girdisi, ekonomimiz açısından son derece önemli. Çünkü cari açığın düşürülmesinde en önemli katkıyı bu sektör sağlıyor. Rakamlar her ne kadar diğer sektörlere göre küçük gibi olsa da biz ithal girdi kullanmadığımız için net döviz girdisi sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Üreticilerimiz hazır"
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin ise Mersin'in, Türkiye'nin limon üretiminde yüzde 60'lık bir rakamla ilk sırada yer aldığını belirterek, kaliteli üretim ve ihracat ile kentin sektördeki yerini her geçen gün sağlamlaştırdığını söyledi.

Rusya'ya yeniden ihracat yapacakları için sevinçli olduklarını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Pazarın yeniden açılması, üreticileri fazlasıyla memnun etti. Rusya ile sıkıntı yaşandığında buradaki üreticiler bizzat etkileniyor. Çünkü Rusya bizim en büyük pazarımız, olmazsa olmazlarımızdan. Türkiye'nin ürettiği yaş sebze ve meyvenin ortalama 3'te 1'ini bu ülkeye ihraç ediyoruz. Böyle bir pazarın kapanması veya bir aksaklık doğması bizleri hem maddi hem de manevi anlamda fazlasıyla yoruyor. Bu anlaşmadan çok mutluyuz ve memnunuz. İnşallah anlaşmanın devamında üreticilerimizin yüzü güler diye umut ediyoruz. Öyle olacağına da inanıyoruz."

Şahin, üyelerinin hepsinin de bu konuda olumlu olduğuna dikkati çekerek "Çok mutlu olduklarını söylediler. Üreticilerimiz ürünlerini yetiştirdi. Kendisine has erkenci ürünler var, enterdonat ve mayer dediğimiz, onlar şu an hazır. Limondaki dikenli dediğimiz diğer ürünlerimiz de yavaş yavaş yetişiyor. Şu anda hazırız, ihracatçılarımızın malı temin etme konusunda sıkıntısı olmayacaktır. İnşallah teşvik de verilirse bütün ürünlerimiz o bölgeye gidecek." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.