"Narenciyede Fidan Dikim Zamanı Değişmeli"

"Narenciyede Fidan Dikim Zamanı Değişmeli"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: - "Sonbaharda dikimi yapılan narenciye fidanlarının yüzde 70’e yakını kurudu"- "Üreticilerimiz, riski en aza indirmek için fidanlarını ilkbaharda dikmeli. Dikim için en sağlıklı dönem ise mart ayı"

ADANA (AA) - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 25’ini karşılayan Adana’da sulama sıkıntısı çekmemek ve fi̇danların erken büyümesi̇ i̇çi̇n sonbaharda dikilen fidanların soğuktan olumsuz etkilendikleri belirterek, dikimin ilkbaharda yapılması tavsiyesinde bulunuldu.

Doğan, yazılı açıklamasında, Adana’daki narenciye ağaçlarının yaklaşık yüzde 55’inin bulunduğu Yüreğir ovasında narenciye üreticisinin soğuk havanın getirdiği olumsuzluklarla baş etmeye çalıştığını belirtti.

Bu yıl kış mevsiminin tüm yurtta olduğu gibi Çukurova yöresinde de çok soğuk geçtiğini, sık sık don olayları yaşandığını hatırlatan Doğan, "Narenciye üreticisi, hasat döneminde olan meyvesini ve ağaçlarını korumak için kış aylarında yoğun çaba harcıyor. Soğuğa karşı dirençli olan yetişkin ağaçların sadece yapraklarında dökülme yaşanıyor. Ancak sonbaharda dikimi yapılan narenciye fidanlarının yüzde 70’e yakını kurudu. Hasardaki yoğunluk, bölge bölge farklılık gösteriyor." ifadelerini kullandı.

- Di̇ki̇m i̇çi̇n en sağlıklı dönem mart

Doğan, üreticinin sonbaharda yaptığı fidan dikiminin zamanını tekrar gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bölgede narenciye bahçelerinin sayısının yeni fidanların dikimiyle her geçen yıl arttığını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz dikim yaparken sulama sıkıntısı çekmemek ve fidanların daha erken büyümesi için genellikle sonbahar aylarını tercih ediyor. Bu da fidanın kuruma riskini artırıyor. Çünkü yeni fidanlar soğuğa karşı daha dayanıksız oluyor. Bu kış da böyle oldu. Soğuğa dayanamayan fidanlar kurudu. Üreticilerimiz, riski en aza indirmek için fidanlarını ilkbaharda dikmeli. Dikim için en sağlıklı dönem ise mart ayı. Bu dönemde dikilen fidanlar, sonbaharda dikimi yapılan fidanlara göre bir filiz eksik verir ama kayıp da sıfıra iner.”

Doğan, erken budama yapılan yetişkin ağaçların da soğuk nedeniyle dallarında kuruma olduğunu bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.