"Nato'da Tasdik Edilecek Eylem Planı, Türkiye İçin Kazanım"

"Nato'da Tasdik Edilecek Eylem Planı, Türkiye İçin Kazanım"
Türkiye'nin NATO nezdinde Daimi Temsilcisi Ceylan:- "Toplantıda ana gündem maddeleri savunma harcamaları taahhüdü bağlamında yük paylaşımı ile NATO'nun uluslararası terörle mücadeleye katkısı olacak"- "25 Mayıs NATO toplantısında terörle mücadele bağlamın

BRÜKSEL (AA) - ŞERİFE ÇETİN - Türkiye’nin NATO nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan, 25 Mayıs'ta Brüksel'de düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda terörle mücadele bağlamında liderlere eylem planının sunulacağı belirterek, "Bu, Türkiye adına bir kazanımdır ve bizim terörle mücadele konusunda NATO’dan beklentilerimize de büyük ölçüde cevap veren bir adımdır.” dedi.

Büyükelçi Ceylan, AA muhabirine NATO toplantısı gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Liderlerin gündeminde iki ana konu olacağını kaydeden Ceylan, bunların savunma harcalarının artırılması taahhüdü ile terörizmle karşı mücadelede NATO'nun oynayabileceği rol olduğunu açıkladı.

Savunma harcaması ile iligili kararın NATO üyeleri tarafından 2014 Galler Zirvesi'nde alındığını ifade eden Ceylan, bu çerçevede müttefik ülkelerin savunma harcamalarına Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 2’sini ayırması gerektiğini hatırlattı. Büyükelçi Ceylan, bu konuda bir raporun da devlet ve hükümet başkanlarının tasdikine sunulacağını bildirdi.

- "Ciddi uğraşlar verdik, sürekli girişimler yaptık"

Toplantının diğer ana gündem maddesinin ise terörle mücadele olduğunu dile getiren Ceylan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Varşova Zirvesi'nden bu yana bu konuda çok mesafe katedildi. Varşova Zirvesi'nde Sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) bu konuda en kuvvetli beyanı yapan liderdi. Biz de çok yoğun çaba harcadık NATO içerisinde. Esasen NATO’da öteden beri terörizmle mücadele stratejisi vardır ama bu çok da gündemde olmayan hatta çok da hatırlanmayan bir konuydu ama bu sefer özellikle Avrupa’da ve Türkiye’de arka arkaya gelen terör saldırıları dolayısıyla biz Varşova Zirvesi’ni takiben bu konunun NATO içinde canlı tutulması için ciddi uğraşlar verdik, sürekli girişimler yaptık. NATO’nun bu konuda mutlaka bir rol alması gerektiğini söyledik."

- "Bu Türkiye adına bir kazanımdır"

Ceylan, NATO tarihinde ilk defa terörle mücadelede çok çeşitli alanlarda ittifakın sağlayabileceği katkıları uzun vadeye dönük biçimde ortaya koyan bir eylem planının devlet ve hükümet başkanları düzeyinde tasdik edileceğini belirterek, "Bu Türkiye adına bir kazanımdır. Ciddi bir kazanımdır ve bizim terörle mücadele konusunda NATO’dan beklentilerimize de büyük ölçüde cevap veren bir adımdır." dedi.

Varşova Zirvesi'nde kolektif savunma ve caydırıcılık paketi içinde devlet dışı aktörlere karşı uyarlanmış savunma ve caydırıcılık konseptinin kabul edildiğini anımsatan Ceylan, "Bizim yaptığımız bu konsepti hayata geçirmek oldu. Bunu geri planda tutmaya çalışan ülkeler vardı. Biz onu hep hayatta tuttuk, canlı tuttuk ve dolayısıyla 25 Mayıs Eylem Planı bir yerde o konseptin hayata geçirilmesine yönelik bir adımdır." diye konuştu.

Terörle mücadelenin özellikle Türk tarafının verdiği çabalar sonucu "NATO’nun gündemine gelip oturduğunu" kaydeden Ceylan, "Bu bir sabır işidir, NATO da kendi payına düşeni ama tabii tek başına değil, iş birliği ile yerine getirecektir." açıklamasında bulundu.

- "NATO'nun DEAŞ'a karşı koalisyona üye olması konusu ele alınacak"

Ceylan, DEAŞ'la mücadele bağlamında ABD’nin beklentisinin NATO’nun DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyona üye olması olduğunu ifade ederek, bunu destekleyen birçok ülke bulunduğunu ancak bazı ülkelerin bu çerçevede çekinceli davrandığını söyledi.

Büyükelçi Fatih Ceylan, NATO'nun DEAŞ’a karşı mücadelesinde daha ziyade "muharip olmayan" bir modelin ortaya çıktığını, iyi yönetişimi olmayan ya da Irak gibi kurumları oturmamış ülkelere savunma kapasitesi inşası desteğinin verilmesinin söz konusu olduğunu bildirdi.

- Rusya, Afganistan, Libya ve Balkanlar

Ceylan, 25 Mayıs toplantısında iki ana gündem maddesinin yanı sıra ele alınacak muhtemel konular arasında Rusya ile ilişkiler, Afganistan'daki kırılgan durum, Libya ve Balkanlar olabileceğini kaydetti.

NATO'nun Rusya'nın 2014'teki Kırım'ı yasa dışı ilhakı sonrasında ilişkileri "çift kulvarlı yaklaşım" üzerinden yürüttüğünü, ittifakın Rusya’dan kaynaklı sınamaya karşı ilgili müttefik ülkelerin savunmasını güçlendirip caydırıcılığını arttırırken, öbür taraftan da Rusya ile diyalog ve angajman kanalını da işletmeye devam edeceğini ifade eden Ceylan, liderler toplantısının ardından da açıklık ve şeffaflık adına ve muhtemel yanlış anlaşılmaları gidermek için NATO-Rusya Konseyi toplantısının yapılacağı öngörüsünde bulundu.

NATO'da zirvelerin her iki yılda bir yapıldığını ancak bu toplantının yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın ittifak üyeleri ile tanışmasını sağlayacağını dile getiren Ceylan, benzer bir toplantının 2001 yılında ABD Başkanı George W. Bush göreve geldiğinde yapıldığını hatırlattı.

Toplantı vesilesiyle NATO’nun yeni karargah binasının, Belçika tarafından NATO’ya törenle devredileceğini aktaran Ceylan, gelecek sene yapılacak zirvenin de bu yeni binada gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.