Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

NELER OLUYOR?

NELER OLUYOR?

Hafta sonu piyasalar yine karıştı. Hep yazıp söylediğim bir şey bizi etkileyen iki gelişme var. İçeride terör ve siyasi atmosfer, dışarıda ise ABD merkez bankası FED ve piyasaları karıştıran bu sefer FED.
Cuma günü içeride enflasyon rakamları açıklanması bekleniyordu. Sabah saatlerinde 2,950 seviyesinden güne başlayan dolar/TL enflasyon rakamlarının iyi gelmesiyle bir anda 2,945 seviyelerinde denge arayışına girdi. İyi gelen enflasyon rakamları sonrası Borsa İstanbul’da alımlar geldi. Piyasalara pozitif etki yaratan enflasyon rakamları sonrası uluslar arası yatırım bankalarının analistleri ve içeride siyasilerden peş peşe açıklamalar gelmeye başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Haziran ayı toplantısında yine faiz indirimine gidileceğini bu faiz indirimlerinin devam edeceğini bunun 0,50 mi yoksa 0,25 baz puan mı olacağını da toplantıda göreceklerini belirttiler. Siyasiler ise merkezin hız kesmeden faiz indirimlerine devam etmesi gerektiğini söylediler. 
Cuma günü öğleden sonra Amerika’nın açılışı ile birlikte günün en önemli haberi tarımdışı istihdam verisi açılandı. Beklenti 160,000 iken 38,000 gelen ve beklentileri hiç karşılayamayan son 6 yılın en kötü verisi sonrası ABD doları bütün para birimleri karşısında değer kaybetti. Başta gelişmekte olan bizim gibi ülkelerin para birimleri değer kazanmaya başladı. Dolar/TL sabah saatlerinde yukarıda da belirttiğim gibi 2,950 seviyelerinden başlamış günü tamamladığımızda dolar/TL ‘de 2,900 seviyelerinde seyrediyordu.  ABD tarafından son tarımdışı istihdam verisi sonrası piyasalar FED’in Haziran ayında faiz artırmayacağını fiyatlamaya başladı. Euro/Dolar paritesinde de çok sert bir yükseliş gördük. Euro/dolar güne başlarken 1,1150 seviyesinde iken günü 1,1348 seviyesinden kapattı. Altın son bir haftadır FED’in faizleri artıracağı beklentisiyle değer kaybetmişti. 24 ayar altının gramı 113-114 TL aralığına kadar gerilemişti. Fakat tarımdışı ile birlikte yeniden yükselişe geçti. 24 ayar altının gram fiyatı da günü 116 seviyesinde kapattı. Altının Ons’unun da günü 1250 dolar seviyesinden kapattığını gördük. ABD’de açıklanan son 6 yılın en kötü tarımdışı istihdam verisi sonrası ABD borsalarında da sert satışlar gördük. Dow Jones endeksi günü % 0,12, S&P 0,30, Nasdaq ise 0,50 değer kaybıyla kapattı. Teknoloji hisseleri başta olmak üzere ABD borsalarındaki sert satışlar gün boyu sürdü. Bugün ABD merkez bankası başkanı Yellen konuşma yapacak. Yellen yine faizlerin artırılacağı yönünde açıklamalar yaparsa biz dolar/TL’de yeniden yükselişler görebiliriz. Açıklamalarında faizlerin artması için daha önümüzde uzunca bir dönemden bahsederse yani yıl sonuna doğru öteleneceği yönünde açıklamalarda doların tüm para birimlerine karşı değer kaybetmesinin devamını sağlar. 
Benim beklentilerim ise daha farklı, son 6 yılda bir defa beklentilerden çok kötü gelen verinin önümüzdeki ay toparlanacağı ve bu gelen kötü verinin önümüzdeki ay yukarı yönlü revize edileceğini  bekliyorum. Önümüzdeki ayda ABD’de grevlerin bitmesiyle tarımdışındaki iyileşmeyi tekrar göreceğimizi bekliyorum. Temmuz ayı ile birlikte faizler tekrar gündeme gelecektir. Dolar/TL’de 2,880 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşayabiliriz. Bu seviyeler alım için fırsat olacağını düşünüyorum. Euro/TL için daha önce belirttiğim gibi 3,250-3,350 bandında devam edeceğiz. Ben Euro’daki bu günlerdeki yükselişin geçici olduğunu düşünüyorum. Doların tekrar değerlenmesiyle birlikte Euro’daki kan kaybı hızlanacaktır diyorum. Borsa İstanbul ise kritik 80,000 seviyesini kıramadığını görüyoruz. 80,000 seviyesine her yaklaştığında sert satışlar bir bahaneyle görülüyor. Ben bu yıl borsa İstanbul için çok da pozitif düşünemiyorum. Umarım yanılırım. Temennim borsanın daha iyi yerlerde olmasıdır. Fakat ABD merkez bankası FED’in her faizle ilgili yorumlarında borsaya satışların geldiğini görüyoruz. Önümüzdeki günlerde FED’den faizlerle ilgili daha fazla yorumlar geleceği için borsalardan büyük bir beklentim yok.       

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR