Nepal Depremin İzlerinin Silinmesini Bekliyor

Nepal Depremin İzlerinin Silinmesini Bekliyor
Nepal, geçen yıl ülkede meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin binlerce yıllık kültür mirasında bıraktığı izlerin silinmesi için uluslararası toplumun desteğini bekliyor

KATMANDU-Hasan Öymez

Nepal'de başkent Katmandu halkı, 25 Nisan 2015’te meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından hasarlı binalarda yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor, hafif ve orta derecede zarar gören iş yerlerini kullanıyor.

Ülkede 8 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, 19 binden fazla kişinin de yaralandığı depremde hasar gören binlerce yıllık kültür mirası, restorasyon için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyuyor.

Nepal hükümeti, aradan geçen yaklaşık 1,5 yıla rağmen, Hinduizm ve Budizm tarihinin en önemli tapınaklarının da aralarında bulunduğu kültürel varlıkların restorasyonunu tamamlayamadı. Binlerce yıllık geçmişe uzanan önemli yapılar, palyatif tedbirlerle ayakta tutulmaya çalışılıyor.

UNESCO desteğinin artırılması gerekiyor

UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alan Katmandu Vadisi’ndeki eski şehir içinde yer alan 3 ayrı sarayın da aralarında bulunduğu yapılarda sınırlı oranda restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Dünyadaki en eski tapınakların yer aldığı kültürel varlıkların onarımı için UNESCO desteğinin artırılması gerekiyor.

Katmandu’da ikinci bir deprem meydana gelmesi durumunda tapınak ve sarayların yanı sıra Nepal halkının içinde yaşamaya devam ettiği binlerce hafif ve orta derecede hasarlı binanın yerle bir olma riski de bulunuyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.