Nepal'de anayasa protestoları

Nepal'de anayasa protestoları
Ülkedeki etnik gruplar, anayasayı protesto ediyor

YENİ DELHİ (AA) - Nepal'de etnik gruplar ülke anayasasını protesto etmek için eylem düzenledi.

Çoğu Madhesilerden oluşan yaklaşık 500 kişi, protesto sırasında polisle karşı karşıya geldi. Daha fazla siyasi temsil hakkı ve daha büyük bir eyalet talebinde bulunan Madhesiler, başbakanlık binası etrafında yolları kapattı. Protestolara müdahale etmek isteyen polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı. Çatışmada, ölen ya da yaralanan olmadı.

Ülkede 27 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan ve anayasanın değiştirilmesini isteyen federal ittifak üyeleri yaptıkları basın açıklamasında, taleplerinin yerine getirilmesi için protestolarına yarın da devam edeceklerini bildirdi.

Nepal'in başkenti Katmandu'da bulunan Ulusal İnsan Hakları Kurumu sözcüsü Mohna Ansari de, ülke yönetimi ve protestocular ile ayrı ayrı görüşerek protestoları gözlemleyeceklerini ifade etti.

Nepal'de protestolara rağmen geçen yıl eylül ayında kabul edilen yeni anayasa, Nepal'i 7 federal eyalete ayırıyor. Buna karşı çıkan bazı etnik gruplar, eyaletlerin anayasada belirlenen yapısını ve sınırlarını protesto etmek için gösteriler düzenlemişti. Ülkenin güneyindeki protestolarda, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 50 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.