NEÜ'de anlamlı sempozyum

NEÜ'de anlamlı sempozyum
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde, Uluslararası Malezya Üniversitesi ve İslam Ekonomi Merkezi ile ortaklaşa “Uluslararası Vakıf ve Yükseköğretim Sempozyumu” düzenlendi.

Programa NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Uluslararası Malezya Üniversitesi ve İslam Ekonomi Merkezinden konuklar ve akademisyenler katıldı. NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, sempozyumun kendileri için önemli konulara değinmek adına önemli olduğunu belirterek, başarıyla tamamlanmasını temenni etti. Vakıfların üniversitelerle birlikte yürütecekleri faaliyetler konusunda uyulması gereken belli kurallar olduğunu hatırlatan Kutlu, yükseköğretimde de finans ile ilgili çeşitli konuların çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Üniversitelerin sivil topluma ve vakıflara karşı belli sorumlulukları olduğunu belirten Kutlu, vakıflar ve yükseköğretim kurumları arasındaki benzerliklere ve çeşitli farklılıklara dikkat çekti. Kutlu, kurumların ihtiyaçlar ve beklentilere göre zaman zaman birlikte çalıştıklarını ve tecrübelerini paylaşmaları gerektiğinin de altını çizdi.
İngilizce olarak devam eden programda NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel de bir konuşma yaptı. Vakıf kavramına dikkat çeken Yüksel, kavramın farklı anlayışlarda nasıl tanımlandığına dair değerlendirmelerde bulundu. Tarihteki ilk vakfın Hazreti İbrahim dönemine denk geldiğini belirten Yüksel, sürecin Peygamber Efendimiz döneminde de devam ettiğini kaydetti. Anadolu’da ise ilk vakfın 1048’de Erzurum'da Sayyid Sharif Halil tarafından kurulduğunu söyleyen Yüksel, Osmanlı döneminde varlıklı insanlar tarafından vakıflar kurulduğunu da sözlerine ekledi.
TÜRKİYE MEDENİYETİN BEŞİĞİ
Uluslararası Malezya Üniversitesinden Prof. Dr. Mohammed Aslam Haneef ise, Malezya’daki vakıf ve yükseköğretim araştırmaları üzerine detaylı bir bilgi verdi. Ele aldıkları projeleri değerlendiren Haneef, Türkiye’de yapılan çalışmaları da takip ettiklerini belirtti. Türkiye’yi medeniyetin beşiği olarak da tanımlayan Prof. Dr. Mohammed Aslam Haneef, farklı pratikleri öğrenmek adına da sempozyumu önemsediklerini kaydetti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.