Niğde'de Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması

Niğde'de Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması
Başbakan Yıldırım: (4)- "Gezi olaylarında 'Havaalanı yapılmasın' diye bas bas bağıranlar, eminim ki o havaalanı 2018 Şubat'ta bittiğinde en önce gidip kullanacaklar, hiç tereddüdünüz olmasın. 'İstemezük'cülerle mücadele ederek buralara geldik. Onun için b

NİĞDE (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Gezi olaylarında 'Havaalanı yapılmasın' diye bas bas bağıranlar, eminim ki o havaalanı 2018 Şubat'ta bittiğinde en önce gidip kullanacaklar, hiç tereddüdünüz olmasın. 'İstemezük'cülerle mücadele ederek buralara geldik. Onun için ben bunu, bu 'hayır' kampanyasını yadırgamıyorum." dedi.

Yıldırım, bir otelde düzenlenen yemekte, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi.

Türkiye'de 1983'ten bu yana terörle görülmemiş bir mücadele verildiğini dile getiren Yıldırım, "Bakın buradan söz veriyorum, bu terör belasını milletin gündeminden çıkaracağız." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, terörün ülke kaynaklarını tükettiğini, vatandaşları birbirine düşürdüğünü, birlik ve beraberliğe zarar verdiğini ancak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle, terörle daha etkili mücadele edileceği söyledi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ülkede zamanın daha iyi kullanılacağını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çünkü bürokrasi basitleşecek. Ekibini, Türkiye'yi yönetecek cumhurbaşkanını vatandaş seçecek. 'Efendim güvenoyu kalktı, Meclis denetimi kalktı.' Hiçbir şey kalkmadı, vekillerden aldık, asıllara veriyoruz. Diyoruz ki, vatandaş seçiyor, güvenoyunu sandıkta veriyor. Ondan sonra çalış. Bu arada da boş bırakmıyor, Meclis'te milletvekilleri daha çok güçleniyor. Çünkü bugün milletvekili kanun teklifi veremiyor. Teorik olarak veriyor da sonuç yok. İktidar partisi kabul ederse olur, etmezse hiçbir şey olmaz. Şimdi böyle değil, iktidarı, icraatı yasamadan ayırıyoruz."

Binali Yıldırım, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanına, yardımcısının vekalet etmesine ilişkin eleştirileri değerlendirirken, "Sistem böyle arkadaş. Yasama ile yürütmeyi birbirinden ayırıyoruz. Onun için Meclis başkanı vekalet etmiyor cumhurbaşkanına, yardımcısı vekalet ediyor. Ne var, yardımcısı bu ülkenin vatandaşı değil mi? Cumhurbaşkanı bir yere gidince ülkeyi satacak mı? Öyle bir sakat anlayış olur mu? Bunların hepsinin anayasada yeri var, yazılı. Cumhurbaşkanı, yardımcıları, görevleri ne, sorumlulukları ne? Bakanların görevleri ne, sorumlulukları ne? Yani bütün her şey ayrıntısıyla yazılmış çizilmiş." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, halk oylamasına 19 gün kaldığını, son sözü milletin söyleyeceğini anımsatarak, "Türkiye enerjisini tüketerek, çeşitli dirençlerle mücadele ederek bu yolculuğa devam mı edecek? Tek yolda yolculuk mu yapacak, yoksa bölünmüş yollara, otoyollara mı geçecek? Buna karar vereceğiz. Bu kararı biz veremiyoruz. Otoyol yapılacaksa biz yaparız, siz yeter ki emredin. Ama bu demokrasi otoyolunu, anayasa otoyolunu biz yapamıyoruz. Bu, sizin işiniz. Siz yaparsanız ondan sonra biz koşmaya devam ederiz." diye konuştu.

AK Partiyle ilgili gençlerin tereddütlü olduğunu ve bunu anlayışla karşıladığını dile getiren Yıldırım, "Çünkü 2002'de doğan çocuklar bugün 15 yaşında. AK Parti'den başka kimseyi görmemiş, 2001 krizini bilmiyor, 28 Şubat'ı bilmiyor, 80 ihtilalini bilmiyor. Türkiye'nin hangi badirelerden geçip bugünlere geldiğini bilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yıldırım, yeni sistemin cumhurbaşkanına, hükümete en fazla 10 yıllık bir süre verdiğini, 10 yıl sonra cumhurbaşkanının, kadroların değişeceğini, yeni simalara yer açılacağını anlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmemesinin, hem parti başkanı hem de cumhurbaşkanı olması açısından problem yaratacağına ilişkin eleştiride bulunduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Peki ben de şu anda parti başkanıyım, başbakanım, nasıl oluyor? Aynı şey değil mi? Böyle bir şey olmaz. Parti işi ayrı, memleket işi ayrı be kardeşim. Partisiz diye bir şey olmaz, partin olacak. Belediye başkanları partili değil mi? Ama seçim biter, rozeti çıkarır, bütün vatandaşın işine gücüne bakar. Bu mantıkla nasıl biz hareket edeceğiz? Bu bambaşka bir şey. Bu, 1930'lardan kalma bir model. 1950'den sonra bu model değişti."

- "Ülkenin refah seviyesini yükselttik"

AK Parti'nin göreve geldiği günden itibaren Türkiye'nin gelişimi ve ülke ekonomisi için çok gayret gösterdiğini, ülkenin refah seviyesini yükselttiğini anlatan Yıldırım, dünyanın en büyük projelerini yaptıklarını belirtti.

İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanını yaptıklarını anımsatan Yıldırım, Avrupalılar'dan da bu projelerin kendi ülkelerinde yapılması için talep geldiğini bildirdi. İstanbul'da inşa edilen yeni havalimanının yolcu kapasitesinin 200 milyonu bulacağını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye yakışan da bu. 2053, 2071 hedefleri ancak böyle gerçekleşir. Artık zenginlik Batı'dan Doğu'ya doğru döndü. Bir zamanlar Doğu zengindi, Batı fakirdi. Şimdi Batı zengin, Doğu fakirledi. Şimdi tekrar dönüyor. Dönerken de giderken de, doğuya da batıya da giderken, Türkiye'den geçecek. Biz de işimize bakacağız. Biz de bunu yapıyoruz, doğru zamanda, zor zamanda yapıyoruz. Gezi olaylarında 'Havaalanı yapılmasın.' diye bas bas bağıranlar, eminim ki o havaalanı 2018 Şubat'ta bittiğinde en önce gidip kullanacaklar, hiç tereddütünüz olmasın. 'İstemezük'cülerle mücadele ederek buralara geldik. Onun için ben bunu, bu 'hayır' kampanyasını yadırgamıyorum.

Yavuz Sultan Selim'i yapacağız, 'hayır'. Marmaray'ı yapacağız, ecdadın hayali, 'hayır'. Avrasya Tüneli'ni yapacağız, 'hayır'. Osmangazi'yi yapacağız, 'hayır'. Hızlı trene 'hayır', şehir hastanelerine 'hayır'. İnat da bir murattır, size rağmen yapacağız dedik. Yapa yapa geldik."

Yıldırım, öte yandan, Niğde için 15 yılda 9 milyar yatırım yapıldığını, Niğde'nin ihtiyacı olan havalimanını da inşa edeceklerini bildirdi.

Niğde'ye yaptıkları diğer yatırımları da anlatan Yıldırım, kendilerine gösterilen ilgi ve sıcak karşılamadan dolayı Niğdelilere ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine teşekkür etti.

- Notlar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu ile bazı milletvekilleri ve yetkililerin katıldığı yemekte, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit edilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir de yer aldı.

Yemeğin ardından Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Başbakan Yıldırım'a el dokuma halı armağan etti.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.