Nijer'deki devlet başkanı seçimi

Nijer'deki devlet başkanı seçimi
Muhalefet, seçimin, şeffaf ve demokratik ortamda yeniden düzenlenmesini istedi

NIAMEY (AA) - Nijer'de muhalefet, boykot ettiği devlet başkanı seçiminin yeniden yapılmasını talep etti.

Muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu (COPA) yaptığı yazılı açıklamada, kısa süre önce düzenlenen genel seçim ve devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarını tanımadığını belirtti.

Açıklamada, "Bir kaç gün içinde Nijer meşru bir devlet başkanına sahip olmayacak. Ve hiçbir hukuki güç, doğruluğun ve hukukun eksik olduğu bir ortamda düzenlenen seçim sonuçlarını kabul etmemiz için bizi zorlayamaz. Devlet Başkanı Mahamadu İssufu'nun görev süresinin sona ereceği 1 Nisan'dan sonra gerekli adımları atacağız" ifadesine yer verildi.

Muhalefet ayrıca şeffaf ve demokratik ortamda seçimin yeniden düzenlenebilmesi için siyasi sürecin oluşturulması gerektiğini kaydederek, uluslararası toplumu desteğe çağırdı.

Öte yandan muhalefetten 60'a yakın milletvekili yeni meclisin açılış toplantısını boykot etti. Açılışa, sadece Mahamadu'yu destekleyen milletvekilleri ve hükümet yetkilileri katıldı.

- Muhalefet ikinci turu boykot etmişti -

Ülkede 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminin ilk turunda resmi olmayan sonuçlara göre, İssufu yüzde 48,4, muhalefetteki Nijer Demokratik Hareketi Partisi'nden eski Meclis Başkanı Hama Amadu ise yüzde 17,7 oy almıştı.

COPA, devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların aldığı oyların resmi olarak açıklanmamasını gerekçe göstererek seçimlerin ikinci turuna katılmayacağını duyurmuş, meclisteki diğer muhalefet partilerinin üyelerini de parlamentodan çekilmeye çağırmıştı. Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için hafta sonu seçimin ikinci turu yapılmıştı. Seçim komisyonu, resmi olmayan sonuçlara göre katılımın yüzde 60,94 olduğu seçimde, İssufu'nun oyların yaklaşık yüzde 92'sini, rakibi eski Meclis Başkanı Hama Amadu'nun da yüzde 7'ye yakın aldığını duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.