Nil sularının paylaşımı

Nil sularının paylaşımı
Hedasi Barajı inşatının yüzde 50'si tamamlandı

ASOSA (AA) - Etiyopya'nın Nil nehri üzerinde inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı'nın inşaatının yüzde 50'sinin tamamlandığı bildirildi.

AA muhabirine konuşan Hedasi Barajı proje müdürü Simegnew Bekele, çalışmaların aralıksız devam ettiğini ve baraj inşaatında yüzde 50'lik kısmın tamamlandığını söyledi.

Nehrin sularının döküldüğü ülkelerin taleplerinin dikkate alındığını belirten Bekele, su depolama işleminin, Sudan ve Mısır'ın sudan aldıkları paya etki etmeyeceğini aksine bölgeye pek çok fayda sağlayacağını vurguladı.

Sudan ve Mısır'ın yıl boyunca su seviyelerinde düşüş yaşanmayacağına işaret eden Bekele, barajın kurulmasıyla bu ülkelerin taşkınlardan korunacağına ve aynı zamanda enerji üretimine katkı sağlanacağına değindi.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemişti. Söz konusu ülkeler, Sudan'ın da katılımıyla mart ayında anlaşmazlıkların giderilmesi için iyi niyet anlaşması niteliğinde bir ön anlaşma imzalamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.