Nisan ayı enflasyon rakamları

Nisan ayı enflasyon rakamları
TÜSODER Finans Komisyonu Üyesi Memiş:- "Nisan ayıyla enflasyon rakamları dibi görmüş oldu. Tüketicinin artık ekonomide atılan adımlardan direkt etkilenmesi gerekiyor ki rakamlarda düşüşler sürsün"

SAKARYA (AA) - Tüketici Sorunları Derneği Finans Komisyonu Üyesi İslam Memiş, nisan ayıyla enflasyon rakamlarının "dibi gördüğünü" belirterek, "Tüketicinin artık ekonomide atılan adımlardan direkt etkilenmesi gerekiyor ki rakamlarda düşüşler sürsün." dedi.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan nisan ayı yıllık Yurt içi Üretici Fiyatları Endeksi’nin yüzde 2,87’ye ve Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 6,57’ye gerilediğini anımsattı.

Rakamların düşüşünün mevsimsel etki, döviz ve petrol fiyatlarındaki düşük seyri ile jeopolitik risklerin azalması gibi başlıklar altında toplanabileceğini vurgulayan Memiş, "Küresel ekonomilerde yaşanan olumlu havadan, gelişmekte olan ülke ekonomileri de olumlu etkilendi. Ekonomide yaşanan olumlu hava, yaklaşık iki ay sürdü. Borsalarda yükselişler, döviz fiyatlarında düşüşler ve emtia fiyatlarında toparlanmalara şahit olduk." diye konuştu.

Memiş, tüketicinin kış aylarının sona ermesiyle sokaklara çıkıp alışveriş yapmaya başladığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Tüketici genelde ekonomiyi dolar kurunda yaşanan gelişmelerle takip ediyor. Bu durumun yıllardır süren bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mayıs ayında faiz oranlarını düşürür diye tahmin ediyorum. Faiz oranlarında bir miktar daha düşüşler görülebilir ancak tüketiciye bu nasıl yansır, onu tam olarak bugünlerde tahmin etmekte zorlanıyorum. TCMB'nin faiz kararının, tüketiciye olumlu katkı sağlaması gerekiyor ki mayıs ayı enflasyon rakamlarında düşüşler beklensin. Nisan ayıyla enflasyon rakamları dibi görmüş oldu. Tüketicinin artık ekonomide atılan adımlardan direk etkilenmesi gerekiyor ki rakamlarda düşüşler sürsün."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.