Nisan ayı ihracat rakamları

Nisan ayı ihracat rakamları
BAİB Başkanı Satıcı:- "Rusya'ya ihraç edilemeyen ürünlerin yüzde 50'sini başka pazarlarda değerlendirdik. Sektörde krizin derinleşmesini engelledik ve sektörün bu yılı küçük hasarla atlatmasını sağladık"

ANTALYA (AA) - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, bölgede Rusya'ya ihraç edilemeyen ürünlerin yüzde 50'sinin başka pazarlarda değerlendirildiğini belirterek, "Sektörde krizin derinleşmesini engelledik ve sektörün bu yılı küçük hasarla atlatmasını sağladık." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) nisan ayı ihracat rakamları EXPO 2016 Antalya sergi alanındaki amfi tiyatroda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile ihracatçılar katıldı.

Toplantıda konuşan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, dünyada ve Türkiye'nin yakın coğrafyasında uzun süredir siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın hüküm sürdüğünü, bunun ülke dış ticaretini de olumsuz etkilediği kaydetti.

Satıcı, dünya ticaretindeki azalmaya bakıldığında Türkiye ihracatındaki gerilemesinin oldukça sınırlı kaldığını vurguladı.

- "Sektörün bu yılı küçük hasarla atlatmasını sağladık"

BAİB üzerinden yapılan ihracatın son 15 yılda 13 kat arttığını ve 2000'li yılların başındaki 110 milyon dolar düzeyinden 2015 yılında 1,4 milyar dolar seviyesine kadar çıktığını ifade eden Satıcı, bölge ihracatında yaş meyve ve sebze, orman ve maden ürünlerinin öne çıktığına işaret etti.

Rusya ile yakın zamanda yaşanan sıkıntının ardından sektörde kısa süreli bir panik yaşandığını, ancak ihracatçıların mağduriyetini gidermek için ilgili bakanlıklarla birlikte birçok çalışma yapıldığını anlatan Satıcı, "Rusya'ya ihraç edilemeyen ürünlerin yüzde 50'sini başka pazarlarda değerlendirdik. Sektörde krizin derinleşmesini engelledik ve sektörün bu yılı küçük hasarla atlatmasını sağladık." diye konuştu.

Batı Akdeniz'in 2023 yılı ihracat hedefinin 5 milyar dolar olduğunu anımsatan Satıcı, sektörlerin gayretiyle bu hedefe ulaşma noktasında ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini sözlerine ekledi.

- "Turizm sayesinde cari açığın kapatılmasına da ciddi katkı sağlıyoruz"

Antalya Valisi Muammer Türker de EXPO 2016 Antalya'nın yeni açıldığı bir dönemde Antalya'da anlamlı bir program yaptıkları için tüm ihracat camiasına teşekkür etti.

Rusya ile yaşanan krizden Antalya'da turizm ve tarım sektörlerinin çok ciddi etkilendiğini kaydeden Türker, hükümetin Antalya'ya ve sektörlere olan ilgisi sonucunda krizin olumsuz etkilerinin en düşük düzeyde kaldığını söyledi.

Antalya'nın ihracat seviyesinin kentin potansiyelini yansıtmayan bir düzeyde olduğunu da ifade eden Vali Türker, "Antalya'nın asıl ekonomik başarısı hizmet ihracatından geliyor. Turizm sektörü başta olmak üzere hizmet sektöründe tüm dünyaya mal değil ama hizmet satıyoruz. Turizm sayesinde cari açığın kapatılmasına da ciddi katkı sağlıyoruz." dedi.

Basın toplantısında konuşan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da Antalya'nın az da olsa krizde olduğu bir dönemde TİM delegelerini Antalya'da görmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

EXPO 2016 Antalya'nın Türkiye'nin ilk EXPO'su olduğunu belirten Bağdatlıoğlu, EXPO ile hem süs bitkileri sektörünün tanıtılması hem de insanlarda çevre bilinci oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.