Nisanda küresel petrol arzı arttı

Nisanda küresel petrol arzı arttı
Küresel petrol arzı Nisan ayında günlük 250 bin varil artarak, 96,2 milyon varil oldu

ANKARA (AA) - Küresel petrol arzı, nisanda bir önceki aya göre, günlük 250 bin varil artarak 96,2 milyon varile çıktı.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, nisanda bir önceki aya göre günlük 330 bin varil artışla 32,76 milyon varile yükseldi. OPEC'in ham petrol dışındaki diğer ankonvansiyonel kaynak üretimi ise günlük ortalama 48 bin varil artışla ortalama 6,8 milyon varil oldu. Böylece OPEC'in toplam üretimi 39,58 milyon varil oldu.

İran, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde artan üretim sayesinde OPEC, Ağustos 2008'den bu yana en yüksek üretim seviyesine ulaştı. Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın artan petrol üretimi nisanda günlük 3,56 milyon varil oldu. Bu yüksek seviye en son Kasım 2011'de görülmüştü.

OPEC ülkelerdeki üretimin artmasıyla, küresel petrol arzı nisanda günlük 250 bin varil artışla 96,2 milyon varil oldu.

Nisanda OPEC dışı petrol üretimi ise planlı ve plansız üretim kesintileri, düşük petrol fiyatları ve harcamaların kısılmasıyla, günlük 125 bin varil düşüşle günlük 56,6 milyon varile geriledi. Üretimdeki düşüş en çok Kanada, Rusya, Gana, İtalya ve ABD kaynaklı oldu.

IEA tahminlerine göre, bu yıl OPEC dışı ülkelerin petrol arzı, geçen yıla göre günlük ortalama 800 bin varil düşüşle günlük 56,8 milyon varil olacak.

Rapora göre, bu yıl küresel petrol ürünleri tüketimi geçen yıla göre günlük 1,2 milyon artışla, 95,9 milyon varil olarak gerçekleşecek. Günlük 32,9 milyon varille en yüksek petrol talebi Asya Pasifik ülkelerinden kaynaklanacak, bunu günlük 31,2 milyon varil taleple Amerika kıtası izleyecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.