Nizami'nin idam edilmesine tepkiler

Nizami'nin idam edilmesine tepkiler
İngiltere, her koşulda idam cezasına karşı olduğunu tekrarladı

LONDRA (AA) - İngiltere, Bangladeş'te Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesine ilişkin olarak, "İdam cezasının insanlık onurunu zedelediğine ve bu uygulamanın caydırıcı olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığına inanıyoruz." açıklaması yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, AA muhabirinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, prensip olarak her koşulda idam cezasına karşı olduğunu vurgulandı.

Açıklamada, "İdam cezasının insanlık onurunu zedelediğine ve bu uygulamanın caydırıcı olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle idam cezasının küresel olarak kaldırılması için çağrıda bulunuyoruz. Birleşik Krallık'ın Bangladeş'deki Yüksek Komiseri, idam cezasına yönelik prensipli karşıtlığımızı 11 Mayıs'ta Bangladeş hükümetine bildirmiş ve idamların ertelenmesini, bu cezanın koşulsuz olarak kaldırılmasına yönelik ilk adım olarak kabul etmeleri çağrısında bulunmuştur." ifadesi kullanıldı.

Bangladeş'teki mevcut hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan Cemaat-i İslami lideri Nizami önceki gün idam edilmişti.

Bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla iş birliği yapma ve sivillere yönelik eylemlerin de aralarında bulunduğu 16 suçlamayla yargılanan Nizami, hükümetin kurduğu savaş suçları mahkemesi tarafından 2014 yılı sonlarında ölüme mahkum edilmiş, Yüksek Mahkeme ocak ayında kararı onamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.