Nizamîye Medresesi’ni kimler yıktı?

Nizamîye Medresesi’ni kimler yıktı?
Konya Aydınlar Ocağı’nda Nizamülmülk ve Nizamiye Medreseleri’ni anlatan Yazar Derya Karakaya, 1237 yılında inşa edilen Konya Nizamiye Medrese’nin yol açma bahanesiyle 1927’de yıkıldığını söyledi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, öldürülüşünün 925. yıldönümünde Nizamü’l-mülk ve Nizamiye Medreseleri dile geldi.

Araştırmacı-Yazar Derya Karakaya, İl Halk Kütüphanesi’nde, Büyük Selçuklu’nun ünlü Veziri Nizamülmülk’ün hayatını, devlet adamlığını, mücadelelerini, eseri Siyasetname ile Konya’daki Nizamiye Medresesi’nin nasıl yıkıldığını anlattı. Nizamülmülk’ün Tuğrul Bey, Alparslan ve Melikşah dönemi gibi Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşundan en parlak dönemini yaşadığı zamana kadar 29 yıl aralıksız hizmet verdiğini ve 10 Nisan 1018’de Horasan’ın Tus şehrine bağlı Nukan kasabasının Ratkan köyünde dünyaya geldiğini kaydeden Karakaya, asıl adı “Ebu Ali Kıvamuddin Ebu Hasan bin Ali bin İshak” olduğunu söyledi. Karakaya, Nizamülmülk’ün 1063 yılında Alparslan tarafından vezirliğe tayin edildiğini ve 1064’de de Abbasi Halifesi tarafından kendisine “Nizamü’l-Mülk” unvanı verildiğini ifade etti.

NİZAMÜLMÜLK’Ü BATINÎ BİR CASUS ÖLDÜRDÜ

Nizamülmülk’ün öldürülmesinin sebeplerini de sıralayan Karakaya, 20 bine yakın gulam ve taraftarının ülkenin her yerine yerleştiğini ve 12’ye yakın oğlunun da çok önemli görevlere getirildiğine işaret ederek Nizamülmülk’ün, 12 Ekim 1092’de bir Hasan Sabah’ın casusu bir Batınî tarafından Bağdat seferi sırasında bıçaklanmak suretiyle öldürüldüğünü ve türbesinin de İsfakan’da olduğunu söyledi.

KONYA NİZAMİYE MEDRESESİ

Nizamülmülk’ün başta Nişabur olmak üzere Bağdat, Musul, Belh, Herat, Basra, Merv ve diğer şehirlerde 22’ye yakın Nizamiye Medresesi açıldığını kaydeden Karakaya, Bağdat’taki medresede altı bin öğrencinin dönemin en iyi müderrislerinden eğitim gördüğünü söyledi. Selçuklu’dan sonra kurulan Türk devletlerinin de Nizamiyeleri örnek alarak medreseler kurduklarını ifade eden Karakaya, Avrupa’da açılan Paris Üniversitesi ile diğerlerinin Nizamiyeleri örnek alarak açıldığına dikkati çekti. Konya Nizamiye Medresesi’nin de günümüzdeki İş Bankası’nın doğusunda 1237 yılında inşa edilen, muhteşem bir taç kapısının bulunduğu ve meşhur bir medrese olduğu İbrahim Hakkı Konyalının eserinde geçtiğini kaydeden Karakaya, 1927’de yıkıldığını söyledi.

(Haber: Mustafa Balkan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.