"NKÜ Ziraat'in verimi yüksek"

"NKÜ Ziraat'in verimi yüksek"
NKÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Başer:- "Üniversite bünyesinde yürüttüğümüz ıslah çalışmaları kapsamında 'NKÜ Ziraat' isminde tescil edilen makarnalık buğday çeşidi yüksek verim kalitesiyle öne çıkıyor"

TEKİRDAĞ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Başer, üniversite bünyesinde yürüttükleri ıslah çalışmaları kapsamında "NKÜ Ziraat" isminde tescil edilen makarnalık buğday çeşidinin yüksek verim kalitesiyle öne çıktığını bildirdi.

Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Kayıhan Korkut, Doç. Dr. Oğuz Bilgin ve Yrd. Doç. Dr. Alpay Balkan ile oluşturulan ıslah programları çerçevesinde 1997'de yapılan melezlemelerden elde edilen hatlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Çalışmalar sonucunda, 2009'da ıslah edilen aday makarnalık buğday çeşidinin, ülkede ve bölgede geniş alanlarda ekilen standart çeşitlerden verim ve kalite değerleri bakımından üstün özellikler gösterdiğinin belirlendiğini ifade eden Başer, bunun "NKÜ Ziraat'' ismiyle tescil edildiğini anımsattı.

Prof. Dr. Başer, "NKÜ Ziraat" çeşidinden yüksek değerde verim elde edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yoğun olarak makarnalık buğday tarımı yapılan Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çeşitlere göre, Trakya bölgesinde yüksek değerde verim elde ediliyor. NKÜ Ziraat, beyaz başaklı, orta mor kılçıklı, bitki boyu orta-uzun, alternatif gelişme karakterli, orta erkenci bir çeşittir. Aynı zamanda, küllemeye dayanıklı, kahverengi pas, kök ve kök boğazı hastalıklarına orta dayanıklıdır. Verim değeri ise iklim ve çevre şartlarına göre değişiklik göstermekte ve dekara 650-900 kilogram arasında tane verimine sahiptir. Trakya, Akdeniz bölgesi (Çukurova), Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Güney Marmara bölgelerinde ekimi tavsiye edilmektedir."

Başta ekmeklik ve makarnalık buğday olmak üzere arpa ve tritikalede yoğun ıslah programlarının sürdüğünü aktaran Başer, bu ıslah programlarında temelde kombinasyon ve mutasyon ıslahı yöntemlerinin kullanıldığını kaydetti.

Son dönemde bu klasik ıslah programlarının etkinliğini artırmak ve süresini kısaltmak amacıyla 'doubled-haploid' teknolojisi gibi biyoteknolojik yöntemlerin uzman öğretim üyeleri tarafından uygulandığını dile getiren Başer, "Bu yıl içinde tescil süreci tamamlanacak 2 ekmeklik buğday ve 1 tritikale çeşit adayı, 2018 yılında tescil süreci tamamlanacak 1 ekmeklik buğday çeşit adayı bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.