Nokia Lumia 735 incelemesi

Nokia Lumia 735 incelemesi
Nokia Lumia 735 incelemesi, fiyatı, öellikleri, pil ömrü

Selfie kelimesi hayatımıza gireli uzun bir zaman olmuyor ancak akıllı telefonlar ile yayılan bu trend, selfie odaklı telefonların çıkmasına kadar gelişmiş durumda. Microsoft’un IFA 2014 kapsamında “selfie telefonu” sloganıyla tanıttığı Lumia 735 de inceleme için elimize geldi. Geçtiğimiz hafta tanıtılan 13 MP ön kameralı HTC Desire Eye’ın “en iyi selfie telefonu” unvanını daha piyasaya çıkmadan elinden aldığı Lumia 735, hepsine rağmen Kamera bölümünde detaylıca incelediğimiz Selfie uygulamasıyla, Windows Phone işletim sistemini birleştirerek kullanıcısına farklı bir deneyim sunmak istiyor.

Türkiye’de Ekim sonunda 999 TL‘den satışa sunulacak olan Lumia 735, şimdiye kadar Nokia ve Microsoft ortaklığından çıkan en eğlenceli telefon olmuş. Biz de raflardaki yerini almadan orta kesime hitap eden Lumia 735 için detaylı bir inceleme hazırladık.

Tasarım
Nokia ve Microsoft ortaklığının en eğlenceli ürünü olarak nitelendirdiğimiz Lumia 735’in eğlencesi tasarımından geliyor. Yeşil, turuncu, siyah ve beyaz renkleri, polikarbonat plastik kasa ile birleştiren Microsoft, pasparlak görünen bir telefon çıkarmış. Yani telefonun siyah model hariç ciddi ve ağırbaşlı olduğunu söyleyemeyeceğiz. Renkli tasarımlarıyla uygun fiyata akıllı telefon arayan gençlerin kesinlikle değerlendirmesi gereken bir cihaz olduğunu da ekleyelim.

İlk bakışta öyle görünmese de, Lumia 735’in kapağı açılabiliyor ve nano-SIM, microSD kart girişleri ile çıkarılabilir bataryaya erişim imkanı sunuyor. Lumia 735’in farklı renk kapaklarının da telefonla birlikte satışa çıkacağını, yani 4 renk arasında geçiş yapabileceğinizi söyleyelim. Ayrıca kapağı çıkarılabildiği için, Lumia 735’in ekranı tam olarak kenardan kenara uzanmıyor. Kapak, ekranı dört bir yanından sarıyor ve bu da telefona ekstra şık bir özellik olarak katılıyor.

Ek olarak Qi adında yine Nokia’nın IFA’da duyurduğu kablosuz şarj imkanı da sunan 735’in son model cihazlarda gördüğümüz su ve toz geçirmez özelliğine sahip olmadığını da eklemekte fayda var.

Nokia_Lumia_735_2 (1)

Nokia ve Microsoft, Lumia 735 için 4.7 inçlik ekran boyutunu tercih etmiş. 8.9 mm gibi nispeten son dönem telefonlarından kalın bir kasaya sahip olsa da, sağlam bir tutuş ve tek elle kolay kullanım imkanı sağlıyor. Nokia’dan alışık olduğumuz şekilde telefonun düşmelere karşı dayanıklı olduğunu da belirtelim. 133 gramlık ağırlığı ise kalın diyebileceğimiz kasa için gayet makul.

Telefonun üzerinde ise toplam iki fiziksel tuş bulunuyor. Sağ tarafa eklenen bu tuşlardan birisi ekran kapatıp açmak için kullandığımız Güç tuşu, diğeri de ses ayarı yaptığımız tuş olarak karşımıza çıkıyor. Geri, Ana Sayfa ve Arama tuşları ise ekranın en altında dijital olarak karşımıza çıkıyor. Telefonun üst kısmında kulaklık girişi, alt kısmında da Micro-USB şarj girişi bulunuyor. Arkadaki 6.7 MP çözünürlüğe sahip kamerası ise LED flaş desteğine sahip.

Ekran
Nokia’nın 4.7 inçlik telefonu yalnızca 1280 x 720 piksel HD görüntü kalitesi sunsa da, 1000 TL’lik bir telefon için ekranın verdiği 316 ppi piksel yoğunluğunun, özellikle de iPhone 6 gibi üst düzey bir telefon 326 ppi sunarken oldukça başarılı olduğunu söylemek durumundayız. Çok yakından canlı kutucuklara baktığımız zaman ender de olsa grenilliğe rastlasak da, ekran kalitesinin büyük kesimi tatmin edeceğini düşünüyoruz.

Windows Phone’un renkli arayüzü, OLED ekranın beklenenden daha da etkileyici olmasına olanak sağlamış. Ayarlardan bu renkli cümbüş azaltılabilse de, kullanımı daha keyifli hale getirdiğini söyleyebiliriz. Telefondaki yazılar oldukça rahat okunurken, kontrastı gayet düzgün ve en parlak ayarda ekran gözleri acıtacak kadar fazla parlıyor. Görüş açıları konusunda da sorun çıkarmayan Lumia 735’in dokunmatik ekran hassasiyetinde de bir sıkıntı görmedik.

Ek olarak, ilk önce LG G2’de gördüğümüz, kapalı halde ekrana çift tık özelliği ile Lumia 735’in de tuş kilidi açılabiliyor.

Donanım ve performans
Bir telefonun performansında, kullandığı işletim sisteminin büyük etkisi vardır. Windows Phone da bu konuda daha düşük donanım özellikleri ile eşdeğer bir Android telefondan daha iyi performans sunan bir işletim sistemi. Android telefonlar için kullandığımız benchmark testlerinin çoğu Windows Phone telefonlarda çalışmadığı için, bu değerlendirmemizin tamamen kendi fikrimiz olduğunu da belirtelim.

Nokia Lumia 735, 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 400 işlemciye ve 1 GB RAM’e sahip. Aynı kesime hitap eden bir Android telefonda bu özellikleri görsek nispeten hayal kırıklığına uğrardık ancak Windows Phone ile birlikte bu donanımın yeterince hızlı bir kullanım imkanı sunduğunu söylemek durumundayız. Oyunlar konusunda pek başarılı olmayan Lumia 735, uygulama değiştirirken, medya oynatırken veya web’de gezinirken hiçbir yavaşlama ve gecikme belirtisi göstermiyor.

[REHBER: EN HIZLI AKILLI TELEFON HANGİSİ?]

Bu yavaşlamanın istisnası ise, Lumia 630 ve 635 modellerinde de gördüğümüz Nokia’nın Kamera uygulamasında gerçekleşiyor. Yaklaşık 7 saniyede açılan kamera uygulaması, o anı kaçırmanıza sebep olabiliyor. Telefonda ayrıca kamera için bir fiziksel tuş bulunmaması da bu durumu iyice kötüleştirmiş. Karşılaştıracak olursak, Selfie uygulamasının da yaklaşık 4 saniyede açıldığını söyleyebiliriz. Yine de umutlarınız tükenmesin. Microsoft’un IFA’da yeni telefonlarıyla birlikte duyurduğu yeni Lumia Denim güncellemesi kamera alanında iyileştirmeler içeriyor. Bir ihtimal Ekim ayı sonunda, yüksek ihtimalle de yıl bitmeden sunulması beklenen güncellemeyle birlikte, Nokia’nın dediğine göre kamera uygulamaları artık çok hızlı açılacak. Bekliyoruz.

Lumia 735 için gerçekleştirebildiğimiz tek benchmark testi ise Sunspider oldu. 1217 ms’lik bir sonuç elde eden Lumia 735, kendisiyle aynı fiyat düzeyinde olan ve aynı işlemci ile RAM miktarını paylaşan HTC Desire 610’dan önde yer aldı.

Depolama ve bağlantı
Günümüz şartlarında çok az olarak nitelendirebileceğimiz 8 GB depolama alanıyla gelen Lumia 735, 128 GB’a kadar microSD kart destekliyor. Windows Phone’un en beğenilen özelliklerinden biri olarak da, telefonu satın aldığınızda OneDrive’dan 15 GB ücretsiz bulut alanına sahip olabiliyorsunuz.

1000 TL’lik fiyatı göz önünde bulundurduğumuzda, telefonla birlikte Qi kablosuz şarj, 4G LTE ve NFC gibi özellikleri görmek oldukça etkileyici. Lumia 735’te bunların dışında A-GPS ve GLONASS özelliklerini de beraberinde getiriyor. Nokia telefonların en sevilen uygulamaları olan HERE Maps ve HERE Drive+’a can veren bu teknolojilerle birlikte, 95 ülkede online veya offline sokak sokak navigasyon hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.

Windows Phone’un bir diğer kaliteli dahili uygulaması ise MixRadio. Reklamsız, sınırsız ve online ya da offline seçenekleriyle müzik dinleme olanağı sağlayan bu uygulama, çoğu kullanıcı tarafından oldukça beğeniliyor. Yine de Lumia 735’in kutusundan bir kulaklık çıkmaması, bu konuda keyifleri kaçırabilir.

Kameralar
Nokia Lumia 735, Zeiss lens, otomatik fokus ve tek LED flaş içeren 6.7 MP çözünürlüğe sahip bir arka kameraya sahip. Nokia’nın özellik kağıdında, arka kamera için 4x dijital zoom, 1/3.4 inç sensör, f/1.9 diyafram açıklığı, 26 mm odak mesafesi ve minimum 10 santimetre odak aralığı belirtiliyor. Kamera bunun dışında 30 FPS ile 1080p video çekebiliyor. Telefonun fiyatı düşünüldüğünde makul olduğunu düşündüğümüz kameranın genel olarak memnun bıraktığını da söyleyelim. Beyaz dengesi ve ISO ayarı gibi ayarlar da yapmanıza olanak sağlayan 735’in kamera uygulaması üzerinden çekilen fotoğraflar, otomatik olarak Fotoğraflar uygulamasına kaydedilirken, biraz sonra detayına ineceğimiz Selfie uygulamasıyla çekilenler dilerseniz önce onayınızdan geçerek kaydoluyor. Nokia Creative Studio uygulamasıyla da çektiğiniz fotoğraflara filtre uygulayabiliyor, kırmızı göz silebiliyor, renk, ısı ve parlaklık gibi çeşitli ayarlar yapabiliyorsunuz. Ek olarak lensler olarak da bilinen Panorama Lens, Nokia Refocus ve Nokia Glam Me gibi kamera uygulamalarını da Mağazadan indirmeniz mümkün. Lumia 735’in kamerasındaki tek ve belki de en büyük eksiklik ise HDR modun olmaması.

Nokia_Lumia_735_photo_filter

Artık sıra gecenin yıldızına geldi. Lumia 735’in ön yüzündeki 5 MP çözünürlüğe sahip, selfie kamerası f/2.4 diyafram açıklığına sahip. Geniş açılı lensiyle birlikte grup selfie’si denilen groufie’ler için de uygun bir tasarıma sahip olan kamera, şimdiye kadar Windows Phone cihazların ön tarafta gördüğü en yüksek değere sahip. Selfie’ler için çok başarılı olmasının yanında, ön kamera görüntülü konuşmalarda da yüksek kalite sunuyor.

Daha önce de bahsettiğimiz Lumia Selfie uygulaması, yalnızca siz izin verdiğinizde fotoğrafı kaydediyor. Paylaşacağınız ortama göre uygulama üzerinden fotoğrafın en-boy oranını ayarlayabiliyor ve dilediğiniz şekilde çevirebiliyorsunuz. Yine uygulama ile fotoğraf çektikten sonra sağa ve sola kaydırarak filtre ekleyebiliyorsunuz. Son kullandığınız filtre, sonraki selfie için de otomatik olarak kullanıma geçiyor.

Bunların dışında Selfie uygulamasının daha önce çok az telefonda denk geldiğimiz eşsiz özellikleri var. Çektiğiniz selfie’ler pek güzel olmuyorsa, Lumia 735 ile fark yaratmanız mümkün. Tüm iyileştirmelerin yanında, aşağıdaki örnek resimde de görebileceğiniz, sırasıyla gözleri büyütme, küçültme, ton ayarlama, yumuşatma, yüzü inceltme, gülümseme ekleme ve dişleri beyazlatma gibi farklı özellikler bulunuyor. Normalde Photoshop ile yapılan bu düzenlemeleri, Lumia 735’te bir çubuğu kaydırarak kolaylıkla yapabiliyorsunuz.

Nokia_Lumia_735_selfie

Kaydettikten sonra, selfie’nizi Facebook, Twitter, OneNote, mesajlar veya email aracılığıyla paylaşabiliyorsunuz. Ek olarak uyumlu bir diğer cihaza NFC üzerinden aktarım sağlamak da mümkün.

Pil ömrü
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Lumia 735’in kutusundan Qi kablosuz şarj kitinin çıkması müthiş bir özellik. Kablosuz şarj haricinde Lumia 735, 2220 mAh gibi yüksek bir değerde çıkarılabilir batarya sunuyor. Nokia telefonun 10.5 saat Wi-Fi ile internette gezinme olanağı sunduğunu belirtiyor ve biz de Lumia 735’in normal düzeyde günlük kullanımı rahat bir şekilde çıkaracağını söyleyebiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.