"Nükleer enerji yeni fırsat kapıları açacak"

"Nükleer enerji yeni fırsat kapıları açacak"
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut:- "Nükleer sanayi firmaları, yerli sanayimizle ortaklığa çok açıklar. Ajans olarak nükleer enerjinin ülkemize sağlayacağı faydaları azami seviyeye yükseltmeye çalışıyoruz"- "Türkiye'nin nükleer enerji

ANKARA (AA) - Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (TYDA) Arda Ermut, enerji sektörünün Türkiye'nin 2023 hedefleri açısından kilit öneme sahip olduğunu belirterek, "Nükleer enerji yeni fırsat kapıları açacak. Nükleer sanayi firmaları, yerli sanayimizle ortaklığa çok açıklar. Ajans olarak nükleer enerjinin ülkemize sağlayacağı faydaları azami seviyeye yükseltmeye çalışıyoruz." dedi.

Ermut, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, jeopolitik risklerden doğrudan etkilenen ithal enerji kaynaklarının kurulu güçteki payını azaltmak için Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında iki nükleer güç santraline sahip olma hedefini desteklediklerini belirtti.

İstanbul'da 8-9 Mart'ta gerçekleşen 3. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi'nin kendileri açısından önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden Ermut, zirvede Japonya, Fransa, Rusya, ABD, Çin, Kanada, Çek Cumhuriyeti ve İspanya gibi birçok ülkeden firma ve kurumlarla görüşmeler yürüttüklerini anlattı.

Ermut, "Nükleer sanayi firmalarının, ülkemizdeki nükleer santral projeleriyle çok yakından ilgilendiğini ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın koyduğu yerlileşme hedefi yönünde çalışmalarını şekillendirdiklerini gördük. Bu anlamda, yerli sanayimiz ile ortaklığa da çok açıklar. Ajans olarak nükleer enerjinin ülkemize sağlayacağı faydaları azami seviyeye yükseltmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Nükleer enerji sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Ermut, "Gerek yatırımcılar gerekse resmi makamlar nezdinde çeşitli istişarelerde bulunuyoruz. Bu enerji üretim metodunun gerektirdiği muazzam yatırım tutarları, ekipman kurulumları, teknoloji transferleri ve bütün bunları etkin biçimde kullanacak uzmanlığın oluşturulması ülkemize ucuz, sürekli ve güvenli elektrik sağlarken bir yandan da özel sektörümüze yeni fırsat kapıları açacağı düşüncesindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ermut, Türkiye'nin köklü endüstriyel altyapısı ve teknik birikime sahip yetişmiş iş gücü potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin nükleer enerjide bölgesel bir tedarik merkezi olma potansiyeli var. Bu bağlamda, biz de ekipman üreticilerinin yerli üretimi için çeşitli maliyet ve teşvik analizleri, tedarikçi araştırmaları yapıyoruz. Saha çalışmalarında, uygun yatırım sahalarının bulunması noktasında büyük destek sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.