Nükleer Santrallere Yerli Ortak Çağrısı

Nükleer Santrallere Yerli Ortak Çağrısı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere yüzde 5-10-20 oranında yerli ortak alacaklarını bildirdi; yatırımcılara “Bu uygulamamız Sinop için de, Mersin Akkuyu için de geçerli. Varsanız, buyurun. “ çağrısı yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere yüzde 5-10-20 oranında yerli ortak alacaklarını bildirdi; yatırımcılara “Bu uygulamamız Sinop için de, Mersin Akkuyu için de geçerli. Varsanız, buyurun. “ çağrısı yaptı.

Yıldız, 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'na (ICCI) konuk oldu. İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılan, 24-26 Nisan tarihlerini kapsayan etkinliğe Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ile TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu da katıldı.

ICCI’da enerji şirketlerinin yöneticilerine seslenen Yıldız, Türkiye’nin her alanda önemli merhale aldığına işaret etti.

Yıldız, enerjide yerinde adımlar atıldığını, atılacağını dile getirirken, “Türkiye bu alanda git gel yapmadı. Örneğin biz, nükleeri yapmayı vaadinde bulunduk. Olan bitenlere rağmen bu vaadimizin ardındayız. Eğer, iki nükleer santralin yapımını 10 sene evvel başlatıp şu an bitireydik ithalata ödediğimiz paranın bir bölümü, 7,6 milyar doları cebimizde olacaktı.” dedi.

Yıldız, Türkiye’nin enerji ithalatının 52 milyar dolar olduğuna temas ederek, “Bunun yüzde 60’ı, 57-58’de dalgalanıyor ulaştırma ile alakalı. Her birimiz taşıtlara biniyoruz. Şikâyet ediyoruz ama o taşıtları bizler kullanıyoruz. Ama bu denli büyüyen Türkiye’nin enerji kalemleri ile ilgili ithalat oranları artmamıştır. Evet, rakamlar büyümüştür. Borçlar, alacaklar artmıştır, çünkü ekonominin derinliği artmıştır. “ ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, nükleer santral yapımında kararlı olduklarını belirtti.

Santrallere yüzde 5-10-20 oranında yerli ortak alacaklarını duyuran Taner Yıldız, şöyle devam etti: “Bu uygulamamız Sinop için de, Mersin Akkuyu için de geçerli. Yatırımcılar varsanız, buyurun. Tabii santrallerde kamunun da bir miktar payı olabilir. Yine Konya Karapınar Ayrancı’yı gören bilir. Orada geniş bir alan var. Ufuk çizgisi kara ile havada birleşiyor. 3 bin megawatt (MW) güneş santrali için o bölgeyi açacağız. İletim hatlarını ona göre tasarlıyoruz. 3 bin MW, önemli ve değerli bir rakam. Uluslararası yatırımcılar bize ‘verin burayı bize, güneş santralleri ile alakalı photovoltaic imal edelim, cell imal edelim, komple fabrikayı yapalım. Ama yeter ki elektrik üretelim’ diyorlar. Bu firmaların sayısı artacak. Ama bu yetmez, rüzgar ile alakalı, orman ile alakalı bir şeyler yapıyoruz.”

Ukrayna, Mısır ve Suriye gibi ülkelerin karışıklık içinde olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

“Biz müsaade etsek o ülkeler haline getirirlerdi Türkiye’yi. Kime zarar verirdi, hem şu an idareye irade koyan partililere hem 77 milyona. Biz bundan söz ettiğimizde yatırımcılara ‘siyasi istikrarı şantaj olarak kullanmakla’ suçlanıyoruz. Ama bu doğru. Her sektör önemli ama bundan daha önemli olan o ülkenin siyasi istikrarıdır. Siyasi istikrar olmadan senin bir çöpüne dahi teklif vermezler. Myanmar’da petrol kaynıyor var, oraya kaç yatırımcı gidiyor. Ülke askeri darbelerle uğraşıyor.”

Yıldız, haklı ve haksız yatırımcıyı, para koyan ya da spekülasyon yapan yatırımcıyı ayırt etmek gerektiğini de sözlerine ekledi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ise enerji alanında ilerlemeler, büyümeler olduğunu ifade etti. Buna rağmen alanın sorunları olduğunu aktaran Olpak, “Yatırımlarda kullanılan katkı oranları tatmin edici değildir. Yarısı ithal girdilerden teşekkül ediyor. Cari açığın olumsuz etkisini indirmek için yenilenebilir enerji üretim alanları ve dışında olan alanlara ek teşvikler getirilmelidir. Enerjide Ar-Ge’ye ek teşvikler verilmeli, yerli üretim ve tasarım daha çok teşvik edilmeli.” önerilerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.