Nükleer Tıpta Yerli Dönem Başlıyor

Nükleer Tıpta Yerli Dönem Başlıyor
Sağlık Bakanı Demircan:- "Hastanelerimizin donanımları için yerlileşme noktasında kararları aldık, önceden de alınmış kararları da daha ileriye taşıyacağız. Bundan sonra Türkiye'deki bütün radyoaktivite üreten cihazların standardizasyonu ve kalibrasyonu t

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, hastanelerin donanımları için "yerlileşme"ye ilişkin kararlar aldıklarını bildirerek "Bundan sonra Türkiye'deki bütün radyoaktivite üreten cihazların standardizasyonu ve kalibrasyonu tek merkezden yapılacak. Biz cihazları alıyorduk, kullanıyorduk, standardizasyonu yoktu. Şimdi bunların standardizasyonu bizim elimizde." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki Radyoizotop ve Radyofarmasötiklerin Satışına İlişkin Alım Garantili Sözleşme imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Demircan, sağlığın kesintisiz hizmet veren, bu nedenle de teknolojiyi en üst düzeyde kullanması gereken bir alan olduğunu söyledi.

Sağlığın aynı zamanda bilimin ve teknolojisinin de gelişmesine katkı sunduğunu ifade eden Demircan, Türkiye'nin artık sağlıkta dünya ile yarışır bir noktada olduğunun altını çizdi.

Sağlık hizmetlerinin daha iyi bir şekilde alınması için 15 yıllık AK Parti iktidarı döneminde büyük bir mesafe alındığına dikkati çeken Bakan Demircan, "Bugün sağlıkta dönüşüm bir yere geldi. Biz bunu burada tutmayacağız. Daha ileriye taşıyarak, kalite artışını da en üst düzeye çıkaracağız. Yerelleşmesi, yani ürünleri bizim üretmemiz bizim de insanlığın hizmetine sunmamız noktasında yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Burada küçük bir adım gibi görülse de büyük bir yolun başıdır." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Demircan, sağlık hizmetlerinde Türkiye'nin üretim gücünün devreye giremediğini belirterek, tüketim malzemelerinde, cihazlarda, yüksek teknoloji ürünü olan hem tanı hem de tedavide kullanılan ürünlerin üretilmesi noktasında bunu yapmaya karar verdiklerini söyledi.

- "Radyoaktivite üreten cihazların standardizasyonu tek elden"

AK Parti iktidarı döneminde üretmenin altyapısının yeterince oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Demircan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi biz bunu daha ileriye hızlandırmak istiyoruz. Türkiye'nin, kendi ihtiyacını karşılayacak üretimi yapması yetmez. Biz sadece kendimizden sorumlu değiliz. Biz bu coğrafyadan, bizim gönül coğrafyamızdan hatta bütün insanlığa karşı sorumluluğu olan bir milletimiz. Bizim üretim gücümüzü daha verimli bir şekilde sahaya süreceğiz.

Hastanelerimizin donanımları için yerlileşme noktasında kararları aldık, önceden de alınmış kararları da daha ileriye taşıyacağız. Bundan sonra Türkiye'deki bütün radyoaktivite üreten cihazların standardizasyonu ve kalibrasyonu tek merkezden yapılacak. Biz cihazları alıyorduk, kullanıyorduk, standardizasyonu yoktu. Şimdi bunların standardizasyonu bizim elimizde."

- "DMO ile birlikte hareket edeceğiz"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile (TOBB) görüşmelerde bulunduklarını aktaran Demircan, şunları kaydetti:

"Onların da güzel bir laboratuvarı var. Türkiye'deki laboratuvar imkanlarını da birbiri ile konsolide ederek bütün diğer ürünlerin de kalibrasyonu ve standardizasyonunu yapıp ondan sonra o ürünleri sağlık marketi şeklinde Devlet Malzeme Ofisi ile birlikte hareket edeceğiz. Alımları bir merkezden yapıp tüketecek olan hastanelerimizin internet üzerinden ihtiyacını belirleyerek, bize en iyi kargo hizmeti veren kurumla hastanelerimize ulaştıracağız.

Türkiye hem kalibrasyonu hem standardizasyonu kendisi yapacak. Hem de standartlara uygun olan ürünleri yerli üretime teşvik edecek. Biz yerli ürünlerimizle halkımıza hizmet vereceğiz. Bu ilaçta, aşıda, serumda da böyle. Türkiye nükleer teknoloji ile mutlaka daha ileri ilişki kurmak zorunda. Nükleer teknolojiyi sadece bir silah ve enerji gücü olarak görmeyelim. Nükleer teknoloji insan sağlığı ile doğrudan ilgili bir teknoloji. Bir şeyi yapıyorsanız geliştirirsiniz. Türkiye bu alanda da ciddi adımların meyvelerini toplayacak."

- Albayrak'a ruhsatı teslim etti

Demircan, imza töreninin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) - Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi İkincil Standart Dozimetri Laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi. Açılış esnasına Bakan Demircan, Enerji Bakanı Albayrak'a tesisin ruhsatını takdim etti.

Bakan Demircan ve Albayrak daha sonra açılışı gerçeklen laboratuvar ve tesiste incelemelerde bulundu, yetililerden bilgi aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.