Nur Tatar Olimpiyatlarda Türk Kadınının Gururu Oldu

Nur Tatar Olimpiyatlarda Türk Kadınının Gururu Oldu
2016 Rio Olimpiyatları'nda 103 sporcuyla mücadele veren Türk Milli Takımı'nda madalya kazanan tek kadın sporcu, milli tekvandocu Nur Tatar oldu

ANKARA (AA) - 2016 Rio Olimpiyatları'nda 103 sporcuyla mücadele veren Türk Milli Takımı'nda madalya kazanan tek kadın sporcu, milli tekvandocu Nur Tatar oldu.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirilen oyunlarda Türkiye, 1 altın, 3 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazandı.

Nur, kadınlar 67 kiloda kürsünün 3. basamağına çıkarak, üst üste iki olimpiyatta madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu. Milli sporcu, Rio'da Türkiye'ye, hem tekvandoda hem de kadınlardaki tek madalyasını getirdi. 2012 Londra Olimpiyatları'nda aldığı gümüş madalyanın ardından, kariyerinde 2. kez olimpiyat kürsüsüne çıkan sporcu, ayrıca Türk olimpiyat tarihinde, kadınlarda kazanılan 9. madalyaya imza attı.

Olimpiyatlarda daha önce Nurcan Taylan (Halter-altın), Elvan Abeylegesse (Atletizm-2 gümüş), Azize Tanrıkulu (Tekvando-gümüş), Gamze Bulut (Atletizm-gümüş), Hülya Şenyurt (Judo-bronz) ve Hamide Bıkçın Tosun (Tekvando-bronz) madalya kazanmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un formasını giyen Van doğumlu 24 yaşındaki Nur, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) olimpiyat hazırlıkları kapsamında maddi destek sağladığı 16 sporcu arasında yer aldı.

Rio'da ilk turda Avustralyalı Carmen Marton'u 11-1, çeyrek finalde ise Türk asıllı Alman tekvandocu Rabia Güleç'i 5-1 yenen milli sporcu, yarı finalde Fransız Haby Niare'ye altın vuruşla 4-0 mağlup oldu. Bronz madalya mücadelesinde, Tayvanlı sporcu Chia-Chia Chuang ile karşılaşan Nur, ilk rauntta 3-0 geriye düşmesine rağmen, son raunttaki etkili mücadelesiyle maçı 7-3 kazandı ve bronz madalyayı boynuna taktı.

Şahin: Nur, Rio'da da çok iyi mücadele etti
Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Nur Tatar'ın küçük yaşlarda keşfedilen ve yıllardır milli formayı başarıyla terleten bir sporcu olduğunu söyledi.

Şahin, "Bugüne kadar tüm yaş gruplarında bütün uluslararası platformlarda ülkemize madalya kazandırmayı başardı." dedi.

Nur'un 2012 Londra Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanarak ülkenin gururu olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"O günden bu yana hedefimizi Rio'da daha iyisini yapmak olarak belirlemiştik. Bu doğrultuda çok sıkı bir çalışma ve müsabaka programı uyguladık. Nur, Rio'da da çok iyi mücadele etti. Yarı finalde maalesef altın vuruşla müsabakayı kaybetti. Bronz madalya maçında ise son dünya şampiyonu Tayvanlı rakibini yenerek ülkemize madalya kazandırmayı başardı."

Şahin, "Nur aynı zamanda Rio Olimpiyatları'nda Türk kadınının da sesi oldu. Nur'un madalya kazanan tek kadın sporcu olması, hem onun hem bizler için ayrı bir onur kaynağı. Ayrıca, Türk spor tarihinde iki farklı olimpiyatta madalya kazanan ilk kadın sporcu oldu. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Hem ülkemizi hem kadınlarımızı hem de tekvando camiasını en iyi şekilde temsil etti. Nur, henüz 24 yaşında ve bu ülkeye daha çok başarılar kazandıracağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Çetiner: "Nur'da maçın her saniyesinde kazanma hırsı vardı"
2000 Sidney Olimpiyatları'nda 3. olarak Türkiye'ye, tekvandodaki ilk olimpiyat madalyasını getiren eski milli sporcu Hamide Bıkçın Çetiner ise Nur'un maçlarını izlediğini ve performansını çok beğendiğini söyledi.

Nur ile gurur duyduklarını dile getiren Çetiner, şöyle konuştu:

"Nur çok iyiydi ama genel anlamda tekvandoda kurallar değiştiği için maçlar öyle sıkıntılı ki, son saniyelerde kaybedebiliyorsunuz. Çok iyi olsanız bile bir anda ufak bir hatayla, maç veriyorsunuz. Nur da son 20-30 saniyelerde maç aldı. Bu heyecanı artırıyor fakat sporcunun motivasyonunu asla kaybetmemesi gerekiyor. Psikolojik açıdan zor. Nur'da maçın her saniyesinde kazanma hırsı vardı."

Nur'un finalde karşılaştığı Tayvanlı Chia-Chia Chuang'ın, küçümsenemeyecek iyi bir sporcu olduğunu vurgulayan Çetiner, "Nur'u izlerken gerçekten çok heyecanlandım. Orada olup yerinde izlemeyi, o heyecanı yaşamayı çok isterdim. Eski günlerime döndüm. İlk madalyayı alan sporcu olmak çok gurur verici ama altın madalya için çok uğraştım, olmadı. İnşallah bundan sonraki sporcular ülkemize altın madalyayı getirir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk olimpiyat tarihinde tekvandocu kadınların başarısının önemine vurgu yapan Çetiner, "Allah'a şükür son yıllarda istikrarlı bir performansımız var. Temiz, sıkıntısız bir şekilde madalya alıyoruz. Olimpiyatlara katılmak bile çok önemli, kürsü ise çok büyük başarı." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.