OAC'deki seçimlerden Müslümanlar memnun

OAC'deki seçimlerden Müslümanlar memnun
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Müslümanların bir kısmı, devlet başkanı seçiminin ikinci turunu Tuadera'nın kazanmasından memnuniyet duyuyor- Ancak Müslümanlar, Tuadera'nın seçim kampanyasında verdiği sözleri tutmasını istiyor

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Müslümanların bir kısmı, resmi olmayan sonuçlara göre devlet başkanlığı seçimini Faustin Archange Tuadera'nın kazanmasını memnuniyetle karşıladı.

Hafta sonu yapılan devlet başkanı seçiminin ikinci turunda, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 62,7'sini alan Tuadera'nın ülkenin devlet başkanı olması bekleniyor.

Orta Afrika İslam Topluluğu liderlerinden Amat Deleris, AA muhabirine açıklamasında, "Tuadera'nın seçimde kazandığı duyulunca, başkent Bangui'de çoğunluğu Müslümanlardan oluşan PK5 Mahallesi'nde bayram havası yaşandı" dedi.

Deleris, Müslümanların, Tuadera'nın ülkede gelirlerin dağılımının eşit yapılacağına ilişkin sözünü tutmasını beklediklerini ifade etti.

Bangui yetkililerinden Bala Dodo da Müslümanların tek bir adayı destekleme konusunda birlik olmamasına rağmen PK5 sakinlerinin Tuadera'nın galibiyetini büyük bir heyecanla karşıladığını vurguladı.

Yeni Seleka Başkanı General Muhammed Musa Dhaffane, ikinci turda desteklediği Tuadera sayesinde ulusal uzlaşmanın mümkün olacağı görüşünü dile getirdi.

PK5 Müslümanlarının sözcüsü Usman Abakar, yenilgisini kabullenen ve sonuçlara itiraz etmeyen ikinci aday Anicet Georges Dologuele'nin bu tutumunu tebrik ederek, "Orta Afrikalı Müslümanlar olarak belirli bir adaya karşı olmadık. Tuadera kazandı ve o tek bir kesimin değil tüm Orta Afrikalıların devlet başkanı oldu" diye konuştu.

Ülkede barış, güvenlik ve özgür bir ortama ihtiyaç duyduklarını dile getiren Abakar, "Tuadera, seçildiğine göre bu ihtiyaçları giderebilmek için çalışmalara başlayabilir" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Müslümaların çoğu Tuadera'nın, siyasi kriz yüzünden ülkeden kaçmak zorunda kalan binlerce kişinin geri dönüşünü sağlamasını istiyor.

Ülkede 30 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, Dologuele oyların yüzde 23,74'ünü alarak birinci olmuştu. Dologuele'yi, yüzde 19 ile Tuadera ve yüzde 12,04 ile Müslüman adaylardan Bilal Kolingba takip etmişti.

İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması üzerine dün seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Tuadera, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 62,71 oyla devlet başkanlığına seçilmişti. Müslüman aday Kolingba'nın desteklediği Dologuele ise yüzde 37,29 oy almıştı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.
Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hrıstiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, son bir kaç yıldır Hrıstiyan ve Müslümanlardan oluşan 470 bine yakın Orta Afrikalı, Kamerun, Çad, Kongo ve Demokratik Kongo'ya göç etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.