Obezite ortopedik sorunları arttırıyor

Obezite ortopedik sorunları arttırıyor
Prof. Dr. Arazi, “Obezite hem mekanik olarak hem de salgılanan kimyasal maddelerle eklemlerdeki bozulmaları arttırıyor. Genellikle diz ve kalça eklemlerinde bozulmalar ortaya çıkıyor. Özellikle diz eklemi mekanik bozulmalara karşı çok hassas” dedi

Dr. Arazi Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Arazi, “Son yıllarda obezite sebebiyle diz ve kalça eklemleri büyük bir yük altında kalıyor. Kıkırdak hücrelerinin fazla yük altında kalması kemik yapısında bozulmalar ortaya çıkarıyor” dedi. Diz, kalça ve ayak bilekleri vücudun bütün yükünü çektiği için alınan 10 kilo 50 kilo gibi hissediliyor. Bu da kıkırdak hücrelerinin canlılığını bozuyor” dedi.

OBEZİTE ARTRİT HASTALIĞI RİSKİNE YOL AÇIYOR

Arazi “Obezite, artrit dediğimiz vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik durumlara yol açar. Ayak bileği, diz, el bileği gibi eklemlerin iltihaplanması ile birlikte şişme, sertleşmeye yol açan bir hastalıktır ve eklemlerde ağrı gibi durumlara neden olabilir. Obezlerin 3’te 1’inde artrik görülüyor. Genelde en çok karşılaştığımız “O Bacak şeklinde bozulmalar” dediğimiz kemiklerinin iç tarafının deforme olup dizin dışarı kayması vakaları. Diz mekanik yön değiştirmelere karşı çok hassastır ve obezite hastalarında sıklıkla karşılaştığımız durumdur. Araştırmalara göre diz ve kalça protezi yapılan hastaların yüzde 70’inin obezite olduğu görülmüş” olduğunu belirtti.

KİLO VERMEK RİSKLERİ AZALTIR

Obezitenin sadece mekanik etkisi olmadığını aynı zamanda kilolu hastalarda vücutta bir takım kimyasal maddeler salgılandığı söyleyen Arazi, “Bu salgılar bozulmaları arttırır. Erken dönem gelen hastalarımıza kilo vermelerini tavsiye ediyoruz aynı zamanda kilo vermeleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde sağlıklı yaşamı tercih eden hastalarda ameliyat oranları azalıyor. Kilo veren hastalarda diz ve bel ağrıları ciddi oranda düşüyor. Ergenlik çağında alınan kilolar yüzde 80 oranında ilerleyen dönemlerde korunuyor. Çocuklarımızı sağlıklı beslersek ilerleyen dönemlerde obezite sorunu azalır” dedi.

OBEZİTE HASTALARINDA AMELİYAT KOMPLİKASYONLARI GELİŞİYOR

Obezite hastalarında diğer hastalara göre ameliyat komplikasyonlarının daha fazla olduğunu söyleyen Arazi, “Bir diğer problem, obezite hastalarında ameliyat komplikasyonları artıyor. Normal kilolu hastalara göre anestezinin vermiş olduğu riskler, toplardamar tıkanmaları ve pıhtı oluşması gibi riskler çok fazla. En çok korktuğumuz yarada enfeksiyon oluşması da obezite hastalarında sıklıkla görülüyor” dedi.

(Haber: Ebrar Küçükakın)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.