Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması

Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, odalarda meslek gruplandırılmasına yönelik işlemlerle ilgili şikayetleri uygun bulursa TOBB inceleme başlatacak

ANKARA (AA) - Odalarda meslek gruplandırılmasına yönelik itirazlar üzerine yapılacak işlemlerle ilgili düzenlemede değişikliğe gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şikayetleri uygun bulursa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) inceleme başlatacak.

TOBB'un "Odalarda Meslekleri̇n Gruplandırılması Hakkında Yönetmeli̇kte Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇ği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Odaların meslek grupları; ticari ve sınai ihtiyaçlar, grup üyelerinin sayısındaki azalmalar ya da artmaların gerekli kılması halinde "Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi"ne uygun olarak birleştirilebiliyor, ayrılabiliyor veya yeni meslek grupları kurulabiliyor.

Yönetmeliğe getirilen eke göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, meslek gruplarının rehbere uygun olmadığına dair şikayeti uygun bulursa TOBB tarafından inceleme başlatılacak. Yapılan incelemede ilgili oda yönetim kurulundan meslek gruplarının yapısı ve olası değişikliklere ilişkin rapor istenecek. Rapor 15 gün içerisinde hazırlanıp Birliğe teslim edilecek. Odanın süresi içinde gönderilen raporu ve Birlik tarafından yapılan incelemeler sonucunda yeniden düzenlenen meslek grupları TOBB tarafından doğrudan uygulanmak üzere ilgili odaya bildirilecek. Bu değişiklikler TOBB'un ve ilgili odanın web sitelerinde yayınlanarak, ilanen tebliğ edilecek. Birlik tarafından bu düzenleme kapsamında yapılan meslek grubu değişiklikleri hakkında belirlenen 6 aylık süre dikkate alınmayacak ve bu değişiklikler ilk genel seçimlerde uygulanacak.

Öte yandan TOBB'un "Borsa Muamelat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre TOBB, borsalar ve şubeleri tarafından elektronik ortamda verilecek belgeleri, Birlik bünyesinde tutulan, kayıtları borsalar tarafından oluşturulan ve güncellenen veri tabanı ve merkezi bilgi sistemiyle düzenlemeye, elektronik olarak imzalamaya ve ilgilisine iletmeye yetkili kılındı.

TOBB'un "Ticaret Borsalarına Tabi Maddeler ve Bu Maddelerin Alım veya Satımlarının Tescili Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" de yürürlüğe girdi.

Değişiklikle, tescile tabi olmayan alım satım kapsamında, gerçek kişilerin kendi tüketim ihtiyaçları için yaptıkları alımlara "ticari kazanç amacıyla yapılmayan" ibaresi eklendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.