Öğrencilerden "serinleten" şapka

Öğrencilerden "serinleten" şapka
Mutki'deki öğrenciler "Tarlada Klima Oh Ne Güzel Çalışma" projesi kapsamında yazın sıcak havada çalışanlar için "serinleten şapka" üretti- Şapkaya entegre edilen güneş paneli ve fan sistemi, yazın sıcak havalarda çalışan işçilere serinleme imkanı sunuyor-

BİTLİS (AA) - Bitlis'in Mutki ilçesindeki Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) ile Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı" açıldı.

Mutki YBO'da öğrenciler tarafından hazırlanan ve sergilenen birbirinden güzel 30 eserin arasından "Tarlada Klima Oh Ne Güzel Çalışma" projesi kapsamında yazın sıcak havada çalışanlar için üretilen "serinleten şapka" yoğun ilgi gördü.

Şapkaya entegre edilen güneş paneli ve fan sistemi, yazın sıcak havalarda çalışan işçilere serinleme imkanı sunuyor.

YBO Müdürü Etem Temizhava, AA muhabirine, öğrenciler tarafından hazırlanan 30 eserin geleceğe örnek teşkil edecek projeler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Burada sergilediğimiz ürünler, okulumuzun Fen Bilgisi Öğretmeni Musa Dalga ve öğrencileri tarafından hazırlandı. Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sergilenen ürünler incelendiğinde gerçekten geleceğe örnek teşkil edecek projeler var. Bu projelerimizin yapımına geçen yıl eylül ayında başlandı. Nisan ayı sonuna kadar devam eden projelerimizi şimdi de burada sergiliyoruz. Bazı TÜBİTAK projelerimizi hayata geçirmeye çalıştık ama projelerimiz Van'daki kuruldan geri döndü. Projelerin hayata geçirilmesi için desteğe ihtiyacımız var. Destek alırsak buradaki bazı projelerimizi hayata geçirebiliriz."

Okulun Fen Bilgisi öğretmeni Musa Dalga ise öğrenciler tarafından üretilen 30 eserden 5'inin uygulanabilirliği olduğunu söyledi.

Destek verilmesi halinde öğrencilerin projeleri hayata geçirebileceğini ifade eden Dalga, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizle bu sergiyi açmak için 7 ay öncesinden projelere başladık. TÜBİTAK desteğiyle okulumuzda bilim fuarını açtık. Sergideki 30 icadı rapor halinde TÜBİTAK'a göndereceğiz. Bu projeler orada değerlendirilecek. Öğrencilerin hazırladığı 'Tarlada Klima Oh Ne Güzel Çalışma' projesi vatandaşlarımızın dikkatini çekti. Bahçede veya farklı işlerde güneşin altında çalışarak terleyen vatandaşlarımız var. Bu nedenle işini yapamıyor. Serinleten bir şapka yapmayı düşündük. Şapkamızın üzerinde güneş paneli var. Güneş panele vurduğunda fan çalışıyor. Böylelikle serin hava çalışanların yüzüne vurarak serinliyor. İşçiler, güneşin altında daha rahat ve güzel çalışıyor. Sıcaktan korunmuş oluyor."

Serinleten şapkayı yapan öğrencilerden Bahar Demirkol da projenin amacının yazın ortasında, güneşin kavurucu sıcaklığında, tarlada, bahçede ve benzeri yerlerde çalışan insanlara serinlik sağlamak olduğunu anlattı.

Öğrencilerden Canan Taş da projeyle yazın ortasında güneşin sıcaklığının etkisini azaltmayı hedeflediklerini bildirerek, "Böylece insanlar yazın ortasında iş yaparken terlemeyecek ve daha sağlıklı çalışacak." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.