Ohal'in 3 Ay Uzatılması

Ohal'in 3 Ay Uzatılması
Başbakan Yardımcısı Bozdağ: (1)- "Amacımız vatandaşımıza olağanüstü hal ilan etmek değil amacımız devleti yöneten hükümete ve terörle etkin mücadeleyle görevli olan kamu kurum kuruluşları ve burada görev yapanlara olağanüstü hal ilan etmektir"

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Amacımız vatandaşımıza olağanüstü hal ilan etmek değil amacımız devleti yöneten hükümete ve terörle etkin mücadeleyle görevli olan kamu kurum kuruluşları ve burada görev yapanlara olağanüstü hal ilan etmektir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, OHAL'in 3 ay daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi görüşüldü.

Bozdağ, görüşmeler sırasında hükümet adına yaptığı konuşmaya, Şırnak'ta meydana gelen göçükte hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Olayda 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin kaybolduğunu, 1 kişinin de yaralandığını aktaran Bozdağ, "Konuyla ilgili hem adli hem idari tahkikat başlatılmış, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve ilgili birimler duruma vaziyet etmek üzere bölgeye gerekli yetkilileri göndermişlerdir. Valilik, cumhuriyet savcılığı da konuyu geniş yönleriyle incelemektedir." diye konuştu.

Mersin'de polis servis aracına bombalı saldırı gerçekleştirildiğini anımsatan Bozdağ, olayın tüm boyutlarıyla araştırıldığını ve şu ana kadar elde edilen bilgilerin bunun bir terör örgütü saldırısı olduğunu ortaya koyduğunu aktardı. Bozdağ, hangi terör örgütü olduğuna ilişkin bazı emaraler bulunduğunu, bunlar netleştikten sonra ilgili bakanlığın gerekli açıklamayı yapacağını söyledi. Bozdağ, terörü ve bunlara eylem yaptırıp, destek olanları şiddetle kınadı.

Hastanede tedavi gören eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da geçmiş olsun dileğinde bulunan Bozdağ, "Dualarımızla yanındayız. Umarım ki kısa sürede sağlığına kavuşur." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, 15 Temmuz 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kurucusu ve yöneticisi terörist başı Fetullah Gülen'in onayladığı plan doğrultusunda, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki üyelerince ve bunlara eklemlenen diğer askerler ve sivil diğer unsurlarca darbe teşebbüsünde bulunulduğunu hatırlattı. Darbe teşebbüsünün, cumhurbaşkanı, Meclis, hükümet, siyasi partiler, medya ve 80 milyon vatan evladının mücadelesiyle başarısız kılındığına işaret eden Bozdağ, darbeye karşı mücadele eden herkesi kutladı.

Şehitlere rahmet, gazilere de hayırlı bir ömür dileyen Bozdağ, 15 Temmuz 2016'da Türk milletinin adeta uçurumun kenarından döndüğünü, bu nedenle darbe teşebbüsünün unutulmaması gerektiğini söyledi. Milletin iradesi üzerinde hiçbir zaman hukuk dışı tahakküm kurulmaması için bu tarihi akılda tutmanın önemine dikkati çeken Bozdağ, bu nedenle 15 Temmuz'un "Demokrasi ve Özgürlükler Günü" olarak ilan edildiğini söyledi.

15 Temmuz 2016'dan sonra Türkiye'de hiç bir şeyin eskisi gibi olmadığını ifade eden Bozdağ, hükümetin darbe teşebbüsünün zararlarını ortadan kaldırmak, yeni darbe teşebbüslerini önlemek, FETÖ/PDY mensuplarını devletten ayıklamak için hızlı ve etkin kararlar almak, kararları hızlı ve etkin biçimde uygulamak, milletin ve ülkenin karşı karşıya olduğu tehlike ve tehdidi kısa sürede bertaraf etmek ve olağanüstü dönemden hızla olağan döneme geçmek için 20 Temmuz 2016'da OHAL ilan ettiğini anlattı.

Bu kararın 21 Temmuz'da Meclis'te kabul edildiğini hatırlatan Bozdağ, "Amacımız vatandaşımıza olağanüstü hal ilan etmek değil amacımız devleti yöneten hükümete ve terörle etkin mücadeleyle görevli olan kamu kurum kuruluşları ve burada görev yapanlara olağanüstü hal ilan etmektir." diye konuştu.

3 ay içinde bunu sonlandırmayı beklediklerini ancak FETÖ'nün yapısı, takiyeyi esas alması ve çalışma yöntemlerinin örgütle mücadeleyi zorlaştırdığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şunları kaydetti:

"FETÖ/PDY, PKK, KCK, DEAŞ ve DHKP-C başta olmak üzere bütün terör örgütleriyle mücadelede hızlı kararlar alınması; kararların hızlı ve etkin uygulanması, karşı karşıya olduğumuz güvenlik tehdidi ve sorunun yapısı, büyüklüğü, çetrefilliği, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik karar ve tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının devamlılığı, Türkiye'de bir daha darbe teşebbüsünde bulunulmaması, bulunmaya kimsenin cesaret edemeyeceği demokratik bir ortamın ve büyük reformların yapılması, Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmelerin ülkemize ve ulusal güvenliğimize yönelik içerdiği risk ve tehditlerin varlığı, ülke genelinde sağlanan huzur ve güven ortamının devamı, başlatılan çalışmaların tamamlanabilmesi maksadıyla OHAL'in uzatılması kararlaştırılmıştır. Ve her defasında da bu ihtiyaçlar nedeniyle OHAL uzatılmıştır. "

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.