Öldürülen Hizbullah komutanı Suriye'deki operasyonları yönetiyordu

Öldürülen Hizbullah komutanı Suriye'deki operasyonları yönetiyordu
Hizbullah'ın Suriye'de öldürülen en üst düzey komutanı "izi sürülemeyen hayalet" olarak tanımlanan Mustafa Bedreddin, örgütün Suriye iç savaşındaki kanlı müdahalesinde kritik önem taşıyordu

Hizbullah'ın Suriye'de öldürülen en üst düzey komutanı "izi sürülemeyen hayalet" olarak tanımlanan Mustafa Bedreddin, Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastının aranan zanlılarından olmasının yanı sıra, örgütün Suriye iç savaşındaki kanlı müdahalesinde de kritik önem taşıyordu.

Bedreddin, 1961 yılında başkent Beyrut'ta Şii nüfusun yaşadığı Gubeyri mahallesinde doğdu. Lübnan iç savaşı sırasında Filistinli gruplardan Fetih hareketinin silahlı kanadında savaşan Bedreddin, eniştesi İmad Mugniye ile Hizbullah'ın kurucu kadrosunda yer aldı.

Hizbullah'ın yurtdışı operasyonlarını yöneten Bedreddin'in adı, Kasım 1983'te Beyrut'ta Amerikan ve Fransız askeri üslerine düzenlenen ve 305 kişinin hayatını kaybettiği saldırılardaki rolü nedeniyle uluslararası terör listelerinde yer alıyordu.

Hizbullah'ın Suriye operasyonlarını yönetiyordu
Bedreddin, Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın genel sekreterliği görevine gelmesinin ardından, Nasrallah'ın danışmanı oldu. Lübnan Başbakanı Hariri'nin 2005 yılında uğradığı suikasttan dolayı kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Mahkemesi'nin arananlar listesindeydi.

Hariri suikastını araştıran savcıların "izi sürülemeyen hayalet" lakabını kullandıkları Bedreddin'in, örgütün uluslararası operasyonlarının yanı sıra Suriye rejimiyle ilişkilerini koordine ettiği, Hizbullah'ın Suriye operasyonlarını yönettiği biliniyordu.

Saldırıda İsrail şüphesi
Hizbullah komutanı Bedreddin'in öldüğü saldırıyı İran'a yakın basın kuruluşları İsrail'in düzenlediğini iddia etti.

İmad Mugniye, Cihad Mugniye, Dürzi komutan Samir Kuntar gibi Hizbullah'ın üst düzey isimleri de Suriye'de öldürülmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.