Olimpiyatlara Naim-halil Damgası

Olimpiyatlara Naim-halil Damgası
Olimpiyat oyunları tariahinde Türkiye'nin en başarılı sporcuları halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu oldu

Türkiye'nin olimpiyat oyunları tarihinde en başarılı sporcuları Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu oldu.

Olimpiyat oyunları tarihinde toplam 86 madalya elde eden Türk sporcular içinde üçer altın madalya kazanan halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, en fazla birincilik kürsüsüne çıkan sporcular olarak tarihe geçti.

Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta'da üç kez üst üste zirvede yer alarak hem Türk hem de dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Halil Mutlu ise 1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina'da altın madalyaya ulaşarak, Naim Süleymanoğlu'nun başarısını tekrarladı.

-3 güreşçiden ikişer altın


Naim ve Halil'den sonra Türkiye'ye en çok altın madalya getiren sporcular güreşçiler oldu.

Güreşte Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak ve Hamza Yerlikaya, olimpiyat oyunlarında Türkiye'ye ikişer altın madalya kazandırdı.

Mustafa Dağıstanlı ve Mithat Bayrak, 1956 Melbourne ile 1960 Roma, Hamza Yerlikaya ise 1996 Atlanta ve 2000 Sidney'de zirvede yer aldı.

-Madalyaların 78'i erkeklerden, 8'i kadınlardan


Türkiye'nin olimpiyat oyunlarında kazandığı 86 madalyanın 78'i erkeklerden gelirken, kadın sporcular sadece 8 madalya kazandı.

Türk kadın sporcular 1 altın, 5 gümüş, 2 de bronz madalya elde etti.

Kadınlarda Nurcan Taylan (halter-altın), Elvan Abeylegesse (atletizm-2 gümüş), Azize Tanrıkulu (tekvando-gümüş), Nur Tatar (tekvando-gümüş), Gamze Bulut (atletizm-gümüş), Hülya Şenyurt (judo-bronz) ve Hamide Tosun (tekvando-bronz) madalya aldı.

Öte yandan, Sibel Özkan'ın 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 48 kiloda kazandığı gümüş madalyanın, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından doping yaptığı gerekçesiyle geri alınmasına karar verilmesi nedeniyle bu madalya değerlendirmeye sokulmadı.

Ayrıca Aslı Çakır Alptekin'in 2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metrede elde ettiği altın madalya da doping yaptığı gerekçesiyle elinden alındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.