'Önerdiğimiz Model Üniter Başkanlık'

'Önerdiğimiz Model Üniter Başkanlık'
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Bizim önerdiğimiz model üniter başkanlık sistemi. Çift meclis meselesi var Amerika'da, bizim önerimiz tek meclis." dedi

 TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Trakya Üniversitesinin akademik yıl açılış törenine katılmak üzere geldiği Edirne'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Şentop, "Başkanlık sisteminde Türkiye modeli üzerinde mi çalışma yapılıyor?" sorusu üzerine, ideallerinin tam başkanlık olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Nisan 2003'te Başbakanlığı döneminde katıldığı bir televizyon programda anlattıklarını anımsatan Şentop, şöyle devam etti:

"20 Nisan 2003'te televizyon programında kendisine sorulduğunda 'Hükümet sisteminde parlamenter sistem yerine yarı başkanlık veya başkanlık sistemi daha doğru olur' diyor. 'Sizce hangisi?' diye sorulduğunda, 'İdeal olan başkanlık sistemi' diyor. Bunu niye söylüyorum, Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra bunu dile getirmiş değil. O zaman parlamento seçiyor cumhurbaşkanını daha. O tarihte de AK Parti olarak 'İdeal olan başkanlık sistemi' diyoruz. Dolayısıyla AK Parti için doğru olan bu. Önemli olan tabii meclisten geçip, referanduma sunulması. Detaylar çalışılacak."

"Türk tipi başkanlık"
Şentop, "Özgün bir model üzerine mi çalışılıyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türk tipi meselesi şöyle, Amerika'dan farklı olarak Türkiye'ye mahsus, siyasi tarihine mahsus Amerika'dan farklı, değişiklikler olacak. En önemlisi üniter yapı korunmalı, bu bir zarurettir biliyorsunuz. Amerika'da federasyon var, bunun başkanlıkla alakası yok ama bunu söyleyenler var. Bu mümkün değil. Almanya'da federasyon var ama parlamenter sistem var. Türkiye'de parlamenter sistem var neden federasyon olmamış, demek ki bunlar birbirine bağlı değil. Bizim önerdiğimiz model üniter başkanlık sistemi önerisi. Çift meclis meselesi var Amerika'da, bizim önerimiz tek meclis. ABD'de iki turlu seçim olur, Türkiye'de yerleşik olan seçim sistemi üzerinde tek dereceli iki turlu seçim yapılacak."

"Erken seçim gündemde yok"
Erken seçimin gündemde olup olmadığına ilişkin soru üzerine "Erken seçim gündemde yok." diyen Şentop, referandum için gerekli 330 oy için diğer partilerden destek alacaklarına inandıklarını kaydetti.
 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.