OPEC'in üretiminde değişiklik beklenmiyor

OPEC'in üretiminde değişiklik beklenmiyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün yarın yapılacak toplantısında, üretim miktarında bir değişiklik kararı alınmasının beklenmediği ifade edildi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yarın yapılacak toplantısında, üretim miktarında bir değişiklik kararı alınmasının beklenmediği belirtildi.

Petrol fiyatlarının düşmeye başladığı Haziran 2014'ten bu yana 4'üncü kez yapılacak OPEC'in olağan toplantısını değerlendiren uzmanlar, kartelin üretim kesintisi yapmasının veya üretimini askıya almasının beklenmediğini ifade etti.

Londra'daki bağımsız araştırma kurumu Capital Economics Uzmanı Thomas Pugh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın aralık ayında düzenlenen OPEC'in son toplantısında kartelin resmi üretim kotasını kaldırdığını anımsatarak, "Suudi Arabistan ve İran kendi petrol üretimlerinde değişikliğe gitmekte istekli değiller. Bu, OPEC içinde anlaşma olmasını engelliyor. Resmi bir kota üzerinde anlaşılsa bile bunun petrol arzında bir değişiklik yapacağını zannetmiyorum. Çünkü daha önce OPEC'in kotası olduğunda da üyeler buna uymuyordu." dedi.

Kanada, Venezüela, Nijerya ve ABD'deki petrol arzı kesintileri nedeniyle küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarının yükselmesini de değerlendiren Pugh, fiyatların piyasada arz-talep dengesi oluşumu olmadan arttığını savunarak, söz konusu ülkelerin üretimindeki artış nedeniyle fiyatların tekrar düşebileceği uyarısında bulundu.

Pugh, ham petrol fiyatlarının bu yıl sonunda varil başına ortalama 45 dolar, gelecek yıl ise 60 dolar olmasını öngördüğünü ifade etti.

"OPEC içinde ortak karar zor"
Londra'da bulunan Ekonomik Araştırma ve Strateji Enstitüsü Arabia Monitor'un Baş Ekonomisti Florence Eid-Oakden da OPEC'in toplantısında üretim konusunda anlaşmaya gidilemeyeceğine inandığını belirterek, "Kartel içinde herhangi bir anlaşma yapılması İran'ın iştirakine bağlı. Suudi Arabistan ise ABD gibi yüksek maliyetli petrol üreticilerini piyasanın dışına itme stratejisinden vazgeçmeyecek." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.