Organik çilek üretimi ilçede göçü durdurdu

Organik çilek üretimi ilçede göçü durdurdu
Son yıllarda teşvik ve desteklerle “organik çilek “ üretiminin yaygınlaştığı Hüyük’te tarımsal üretimden elde edilen gelir göçü engelledi.

Hüyük’te son yıllarda verilen teşviklerle hız kazanan ve üreticiler açısından daha iyi gelir imkanı oluşturan organik çilek üretiminin yaygınlaşmasıyla çiftçiler, bahçelerinde yaptıkları yerlerde konaklıyor.  Konya’nın en küçük ilçelerinden biri olan Hüyük’te 1990’lı yıllarda bahçelerde başlayan çilek üretimi, 2007’den sonra modern tarım tekniklerinin uygulanmasıyla hız kazandı. Çilek üretiminin yaygınlaşması ve iyi gelir imkanı sunmasından dolayı, özellikle başka il ve ilçelere şekerpancarı işçisi olarak giden Çamlıca Mahallesi sakinleri, tarım işçiliğini bırakıp organik çilek üretimine yöneldi. Başka il ve ilçelere göç veren ilçe, çilek üretiminin yaygınlaşmasıyla göç almaya başlıyor.

İlçe, Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, ilçede çilek üretiminin 2007’den sonra modern tarım tekniklerinin uygulanmasıyla hız kazandığını söyledi.

“ORGANİK ÇİLEK “ UMUT KAYNAĞI OLMAYA BAŞLADI

Son yıllarda ilçede organik çilek üretim miktarının artış gösterdiğine işaret eden Doğan,  “Organik çilek yetiştiriciliğinin daha iyi gelir imkanı sunması nedeniyle yöreye tersine göç başladı. Geçmişte büyükşehirlere göç edenlerden iş durumu iyi olmayanlar geriye dönüş yaparak, organik çilek üretimine başladı. Daha iyi para kazanmaya başladılar” diye konuştu. Doğan, çilek üretiminin ilçe halkı için umut kaynağı olmaya başladığını ve özellikle Çamlıca Mahallesi’nde artan çilek yetiştiriciliğiyle şekerpancarı işçiliğinin azaldığını belirten Doğan, şunları kaydetti: “Pancar üretimi, yavaş yavaş tarihe karışmaya başladı. Bu yöre 2007 yılına Konya’nın değişik ilçelerine, hatta il dışına tarım işçisi gönderiyordu. Bu göç çilek üretimiyle durdu. Mahalle sakinleri arazilerinde organik çilek üretimi yaparak daha iyi gelir imkanına kavuştu. Çilek hem daha iyi gelir sağladığı hem de her gün bakım ve ilgi isteyen bir ürün olduğu için üreticiler evlerini çilek bahçelerine taşıyor. Büyük umut olan, heves ve çalışma azmi uyandıran organik çilek üretiminin yaygınlaşmasıyla çiftçilerimiz bahçelerinde konaklayabilecekleri yerler yapmaya başladı. Çilek sezonunda bu evlerde kalıp ürünleriyle ilgileniyorlar.”

HEDEF 15 BİN DEKARDA ÜRETİM YAPMAK

Hüyük’te 7 bin dekarlık alanda organik çilek üretimi yapıldığını aktaran Doğan, hedeflerinin bu alanı 15 bin dekara çıkarmak olduğunu belirtti. Çilek işleme ve değerlendirme tesisisin ilçeye kurulmasını hedeflediklerini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti: “Müteşebbislerimizi bu konuda ilçemize davet ediyorum. Gelsinler, bizler de burada kendilerine yardımcı olalım. Onlar da bölgemiz insanı da kazansın. Bu tesisler bölgemizde kurulabilirse şu anki üretim potansiyelini on katına çıkarabiliriz. Bu yıl yaşanan don, çilek çiçeklerine zarar verdiği için ilk hasat iki haftalık gecikmeyle de olsa başladı. Açılış fiyatlarımız 2,5-2,8 liralarda seyrediyor. Bu fiyatlar şu anda üreticimizi tatmin eder vaziyette.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.