"Organik yumurta için ayrı üretim izni ve tebliği çıkarılmalı"

"Organik yumurta için ayrı üretim izni ve tebliği çıkarılmalı"
Yumurta üreticileri, organik ya da köy yumurtası diye satılan ürünlerdeki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması için ayrı bir tebliğ ve üretim izni çıkarılmasını talep ediyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde yaptığı değişiklikten memnun olan üreticiler, organik ya da köy yumurtası diye satılan ürünlerde bilgi kirliliğinin yaşanmaması için ayrı bir tebliğ ve üretim izni çıkarılmasını istiyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yumurta Tebliği'nden memnun olduklarını, şimdi denetimlerin daha önemli hale geldiğini söyledi.

Kuş gribinin yaşandığı 2006 yılından sonra birçok yasak getirildiğini, "salma" tabir edilen köy tavuklarının bile itlafına gidildiğini anımsatan Konya, açıkta hayvancılık yapılması yasak olmasına rağmen buna çok fazla uyulmadığını ifade etti.

Açıkta tavuk beslemenin sahadaki hastalıkların bulaşması anlamında her zaman risk olduğunu vurgulayan Konya, Bakanlığın denetim ve hastalıklar konusunda daha titiz olması gerektiğine işaret etti.

Hasan Konya, yayınlanan Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nden memnun olduklarını, piyasada dolaşan bilgi kirliğini bertaraf edecek tedbirler alındığını ifade etti.

Özellikle sepetlerde ve saman içerisinde satılan yumurtaların organik ya da köy yumurtası adı ile tüketiciler kandırılarak satıldığını ileri süren Konya, şöyle konuştu:

"Bu satışlar yasaklandı. O tür yumurtalar organik yumurta diye satılıyordu. İşletmelerimizde pakete girmeyen, üzerinde kirli veye tavuk gübresi kalıntısı olan yumurtaları insanlar bizlerden satın alarak, orada sepet içinde saman ya da yaprakla pazar yerlerinde köy yumurtası ya da organik yumurta diye satışa sunuyordu. Tüketiciler de aslında organik yumurta diye ticari entegre olan bu yumurtaları tüketiyorlardı. Bilgi kirliliğinden kastım bu. Bunlar inşallah bu tebliğle yasaklanmış oldu."

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, organik ya da köy yumurtası diye satılan yumurtalar için de bir tebliğ ve üretim izinleri çıkarmalı. Kontrolünü daha sık yapmalı. Bunun da bir mevzuatı, içeriği ve yönetmeliğinin olması lazım" diyen Konya, aslında organik yumurta tabirine karşı olduğunu söyledi.

Konya, şunları kaydetti:

"Ülkemizde hiçbir yumurta üretimi organik olamaz. Çünkü mevcut hayvanların hepsi aşılanıyor. Yedikleri yemlerde mısır, ayçiçeği, soya da kimyasal gübreler kullanılıyor. İnsanları kandırmanın anlamı yok. Organik yumurta belki bizim üretimimizin yüzde 10'u kadar piyasada yapılıyor. Bunun organik mi değil mi tartışılması var. Çünkü bir mevzuata dayalı olarak yapılmıyor. Halkın da bildiği şekliyle köyde bahçede salma tavuklardan çıkan yumurtaların organik olduğu iddia ediliyor. O şekilde bir organik üretim olamaz. Organik üretimde, her şeyden ari olması gerekir. O tavuğun da yemlerin de yaşadığı bölgenin de her şeyden arı olması lazım ki organik olsun. Ülkemizde öyle bir olasılık yok."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.