Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Kilis'te

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Kilis'te
Bakan Eroğlu:-"Kilis, 127 bin Suriyeli kardeşimizi ağırlayan ve nüfusundan daha fazla misafiri olan bir ilimiz, bunun dünyada bir başka örneği yoktur"

KİLİS (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kilis, 127 bin Suriyeli kardeşimizi ağırlayan ve nüfusundan daha fazla misafiri olan bir ilimiz, bunun dünyada başka bir örneği yoktur" dedi.

Valilik toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Bakan Eroğlu, Kilis'in nüfusunun 93 bin olmasına rağmen, 127 bin misafir ağırladığını, bunun da dünyaya örnek gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Eroğlu, şöyle devam etti:

''Avrupa 3-5 kişiyi almak için her türlü engeli koyarken, Türkiye'nin en küçük illerinden biri olan Kilis, 93 bin nüfusuna rağmen 127 bin Suriyeli kardeşimizi ağırlıyor. Bu nedenle AK Parti Genel Merkezi Kilis'i 'Nobel'e aday gösterdi. Gerçekten Kilis, 'Nobel'e aday olaması gereken bir kenttir. Tabi bu kadar nüfusun 1.5 katı Suriyelinin buraya gelmesiyle hizmetler de önemli ölçüde arttı. Sağlık, içme suyu, katı atık bertarafı, hayvanların barınması gibi hizmetler gerçekten önemli."

Eroğlu, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli misafirin sağlık, gıda ve barınma gibi her türlü ihtiyacının karşılandığını anımsattı.

Suriyeli misafirlere yönelik ciddi harcamalar yapıldığını anlatan Eroğlu, bunun bir insanlık görevi olduğunu, bu durumun da batı ve diğer dünya ülkelerine örnek olması gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, nüfusun artışıyla birlikte bazı temel hizmetlerin aksamaması için yeni tesisler yapılması gerektiğine işaret ederek, "Kilis'e Seve Barajı'nı inşa ettik. Oradan isale hatları arıtma tesisi ve aynı zamanda su depoları ana dağıtım sistemleri inşa ettik. Bu tesisler bu kentimizin 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak tesislerdir. Ama Suriyeliler gelince su ihtiyacı çok arttı tabi. Bizde bugün Kilis'e su temin edilecek yeni tesislerin temelini atmak için geldik'' dedi.

Yapılan 5 tesisten 3'ünün Suriyeli misafirlerin ihtiyacının karşılanmasına yönelik olduğunu aktaran Eroğul, şunları kaydetti:

''Batının artık bu çabalarımızı ve yaşadığımız zorlukları anlayıp idrak etmesi gerekiyor, Şimdi batılı kentlerden birine acaba nüfusunun 1.5 katı kadar yabancı gelse ne olurdu. Viyana'da bu hizmetler verilebilir miydi ? Paris'e, Berlin'e bu kadar göçmen gitmiş olsaydı, bu hizmetler verebilirler miydi. Dolayısıyla batılı ülkelerin bunu mutlaka değerlendirmesi gerekiyor."

Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra, toplu temel atma törenine katılmak üzere Cumhuriyet Meydanı'na geçti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.