Orman yangınlarında 'terör izi' yok

Orman yangınlarında 'terör izi' yok
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adrasan ve Kumluca'da çıkan yangınların terörle bağlantısının bulunamadığını söyledi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adrasan ve Kumluca'da çıkan yangınların terörle bağlantısının bulunamadığını söyledi.

Kumluca ve Adrasan yangınlarında "terör bağlantısı" olduğu iddialarına ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Eroğlu, "Şu ana kadar terör olayları ile bir bağlantısının olmadığını tahmin ediyoruz. Ama emniyet teşkilatımız, polis ve jandarma konuyu araştırıyor. Sayın Antalya Valisi'ni de aradım, 'böyle bir iddiadan bahsediliyor, bunu araştırın' dedim. Şu ana kadar elimizde öyle bir delil, veri yok." ifadesini kullandı.

Ormanların 7/24 kamera sistemi ile takip edildiğini belirten Bakan Eroğlu, ayrıca gezici ekiplerin ve silahlı orman koruma muhafaza memurlarının da ormanları koruduğunu vurguladı.

Bu konuda Bakanlığı eleştirenlerin insaflı davranması gerektiğini söyleyen Veysel Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Eleştirenler, tenkit edenler lütfen insaflı davransınlar, bu tabloyu görsünler, 'hiç yangın çıkmasın' demek kolay değil. Vatandaş oraya sigara izmariti atıyor, çoğu kez piknik yapılan yerdeki ateşten çıkıyor yangın. Kumluca'daki yangının, seradaki çer çöpün dışarı çıkarılarak yakılması sonucu alevlerin ormana sıçramasıyla çıktığını tahmin ediyoruz. Camların ormana atılması gibi sebeplerden de yangın çıkıyor, yangın çıkmasının çok sebebi var ama yüzde 80 ihmalden kaynaklanıyor."

Eroğlu, yanan alanların en kısa zamanda ağaçlandırıldığını belirterek, bazı gazetecilerin "ormanların rant için yakıldığı" iddiasına ise "Öyle bir şey kesinlikle yok. Hiç kimse heveslenmesin. Biz olduğumuz müddetçe yanan alanların bir metrekaresi bile başka maksatla kullanılamaz, ağaçlandırılır." karşılığını verdi.

10 dakikada müdahale
Yangınlara müdahalede yeterli ekip ve ekipman olmadığı iddialarına ilişkin değerlendirme yapan Bakan Eroğlu, geçen seneye göre yangın sayısında ve yanan alanda bir artış olmadığını, Adrasan ve Kumluca yangını çıktığı gün Türkiye'nin değişik yerlerinde toplam 18 yangın olduğunu, o bölgenin turistik bir bölge olduğu için dikkati çektiğini aktardı.

Kumluca'daki yangının 24 Haziran'da başladığını anımsatan Eroğlu, cuma günü saat 12.40'da bir ihbar geldiğini ve yangına 10 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını, daha sonra helikopterlerin de yangına 17 dakika sonra müdahale ettiğini, eskiden müdahale süresinin 45-50 dakikayı bulduğunu vurguladı.

Dünyada bir ilk uygulandı
Can ve mal kaybı yaşanmaması için dünyada ilk kez kullanılan bir yöntemi uyguladıklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Karşı ateş dediğimiz bir sistem uyguladık. Turizm alanlarına gelmeden önce arka tarafa tamamen arazözleri, yangın söndürme ekipmanlarını bir sur halinde dizdik, aradaki alanı karşı ateş sistemiyle yakmak suretiyle yangını orada durdurduk yoksa orada Allah korusun bütün otellerin yanma tehlikesi vardı. Orman teşkilatımla gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.