Ormanlar insansız yangın gözetleme kuleleriyle korunacak

Ormanlar insansız yangın gözetleme kuleleriyle korunacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, orman yangınlarının önüne geçilmesi ve yangınlara hızlı müdahalede bulunulması amacıyla insansız yangın gözetleme kuleleri kuruluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) oluşturulan insansız yangın gözetleme kuleleriyle ormanların etkin olarak kontrol altına alınması hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale amacıyla ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat kontrol altında tutuluyor.

Orman yangınlarına müdahaleler, yangın gözetleme kulesinde çalışan personel ya da vatandaşlar tarafından ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı'na yapılan ihbarlar doğrultusunda yapılıyor.

İnsan odaklı mevcut sistemin yangınlara müdahalede zaman zaman gecikmelere neden olması nedeniyle Bakanlık, insansız gözetleme kulelerini devreye soktu. Adana ve Mersin'de geçen yıl 5 insansız gözetleme kulesiyle başlatılan pilot uygulama genişletecek. Bu yıl 8 insansız gözetleme kulesinin ihalesi yapılarak Ege ve Akdeniz'deki bazı şehirlere kurulacak.

-Yangına en kısa sürede müdahale edilmesi sağlanacak


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarındaki başarının, yangın öncesi planlama ve hazırlık çalışmalarının zamanında yapılmasına bağlı olduğunu belirtti. Eroğlu, "Yangın çıktıktan sonraki mücadelede başarıyı belirleyen en temel kriter ise yangına ne kadar sürede müdahale ettiğinizdir. İnsansız gözetleme kuleleri ile bu süreyi en aza indirmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

İletişim teknolojilerini bu sistemlerde etkin bir biçimde kullandıklarını bildiren Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu sistemlerde kulelere uzaktan izlenebilen ve kontrol edilebilen insansız otomatik bir orman yangın erken ikaz sistemi alt yapısını kuruyoruz. Sistem ile orman yangınlarının başlangıç anı tespit edilerek, yangının yayılış yönü canlı olarak izlenebilecek. Sistem erken ikaz ile birlikte, orman yangınına müdahale eden yöneticilerin, doğru karar vermesine yardımcı olacak, yöneticilerin anlık doğru bilgilere ulaşmasını sağlayacak."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.