Hafız olarak örnek olmak istedim

Hafız olarak örnek  olmak istedim
Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Mustafa Büyükkaplan Hafız Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hafız İbrahim Şamil As ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Arapçada korumak, ezberlemek manasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız, Kur’ân-ı Kerim’i ezberleyen ve hafızasında koruyan kişidir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Mustafa Büyükkaplan Hafız Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hafız İbrahim Şamil As ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Adım İbrahim Şamil As. 15 yaşındayım. Mustafa Büyükkaplan Hafız Anadolu İmam Hatip Ortaokulu’nda okuyorum.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

11 yaşında hafızlığa başladım.

Hafızlık eğitimini nereden aldın?

Fahrettin Büyükkaplan Kur’an Kursu’nda eğitim aldım. Hocamın ismi Hasan Özketen.

Ne kadar sürede hafızlığı tamamladınız?

2.5-3 yılda hafızlığımı tamamladım. Daha sonra hafızlık sınavına girdim ve belgemi aldım.

Kur’an’ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Sayfayı ezberlemeye başlamadan önce yüzünden 30-40 kere okuyorduk. İlk başta ayet ayet ezberledim. Alıştıkça 5 satır ezberlemeye başladım. Daha sonra yarım sayfaya çıkardım. Son zamanlarda da 1 sayfa ezberliyordum.

Sizden farklı yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı?

Hocalarımız sayfanın en altından ezberleme yapın diyordu. Ben yukardan yapıyordum. Ama aşağıdan ezber yapan arkadaşlarımda vardı.

dsc-0540.jpg

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Hafızlığa gerçekten zorlamayla değil gönülden isteyerek başlanmalı. Asla baskıyla olacak bir şey değil. Aile yada hoca ne kadar uğraşsa da öğrenci istemezse olmaz. Zaten hafızlık eğitimine başlandığı zaman o saatten sonra Kur’an-ı Kerim’i sen bırakamıyorsun. O da seni bırakmıyor. Ben hafızlık sürecimde birkaç kez ara verdim birer ay kadar. Daha sonra tekrar başladım. Bırakamadım Kur’an’ı.

Hafızlık eğitimi almaya nasıl karar verdiniz?

Anne ve baba sülalelerimden her ikisinde de hafız yoktu. Anne ve babam da benim hafız olmamı çok istiyordu. Bende örnek olmak istedim. Çok şükür oldum da. Benden sonra kuzenlerim ve küçük kardeşimde hafızlığa başladı.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait bir gününüzü anlatır mısınız?

Sabah namazından önce kalkıyorduk. Kahvaltımızı bazen sabah namazından önce bazen de sonrasında yapıyorduk. Sabah namazını kıldıktan sonra 07.00-07.30 gibi dersimiz başlıyordu. 12.00’a kadar arada teneffüslere çıkarak derslerimizi veriyorduk ve ders alıyorduk. Öğle arasından sonra 15.30’a kadar tekrar ders yapıyorduk. Yatılı olduğumuzda ikindi ezanına kadar molamız vardı. Ondan sonra namaz ile birlikte tekrar etüdümüz vardı. Etütten sonra akşam yemeği için mola veriyorduk. Daha sonra yatma vaktine kadar ders çalışmaya devam ediyorduk.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutamadığınız bir anınız var mı?

Bir gün bir ayette çok zorlanmıştım. Ezberlemeye çalışıyordum ama bir türlü olmuyordu. Artık o kadar bunalmıştım ki hocanın yanına ağlayarak gittim. Hocaya ayeti fark etmeden okumaya başladım ve bitirdim. Daha sonra hocam bu ayeti ezberleyemiyorum dedim. Hocam bana, oğlum okudun ya dedi. O zamana kadar o ayeti ezberlediğimin farkına varamamıştım.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Ramazan ayında vakitlerin daha bereketli geçtiğini hissediyorum. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı beraberinde Ramazan Bayramı’nı da getiriyor.

whatsapp-image-2022-04-06-at-14-28-56.jpg

Bir hafız annesi olarak hafızlıkta ailenin yerini anlatabilir misiniz?

Çok zor ve zevkliydi. Yalnız eğitimde 1.5 yılı geçtikten sonra çok zevki kalmadı. Zorluğu devam etti. Hafızlık için 1.5 yıl biçmelerinde varmış bir şey. Gerçekten 1.5 yıl ideal süre. Bu süreyi geçtikten sonra öğrencide, ailede, hoca da yoruluyor. Allah razı olsun Hasan Özketen Hocamız idare etti. Güzel bir hocaydı. Tabi çocuğa hak vermek lazım. Çocuğu oyundan bölüyorsunuz. Birçok şeyden kısıtlamaya başlıyorsunuz. Biz İbrahim Şamil rahatlasın diye ona tavuklar, kuşlar, kedi, köpek aldık. Rahatlaması için yardımcı olmaya çalıştık. İlk 1.5 sene ben ve İbrahim sürdürdük. Babamızı karıştırmadık. Ama 1.5 sene sonrasında babamız bize dahil oldu.

Hafızlık eğitim sürecini anlatabilir misiniz?

İbrahim 14 yıl beklenmiş bir çocuk. İbrahim’in hafız olması benim hayalimdi. Küçüklükten bu yana o şekilde yön verdik. Anaokulu döneminde kreşte Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendi. Daha sonra o yaşlarda çocuğumuzun çok yıpranacağını düşündük ve bıraktık. Daha sonrasında Fahrettin Büyükkaplan Kur’an Kursu açıldı ve çocuğumuzu gönderdik. Bende oğluma ‘bende seninle birlikte hafız olacağım’ demiştim ama sözümde maalesef duramadım. Çünkü İbrahim haricinde 3 evladım daha var ve çok küçüklerdi. Ayrıca evde de bir ev hanımının yapması gereken sorumlulukları var. Ben yapamayınca İbrahim kendini yalnız hissetti. Bir de o süreçte Kur’an konusunda birbirimize çok bağlandık. Ben yanına oturmadığımda çok zor çalışıyordu. Saatlerce oturuyorduk. Günde 6-7 saat yanında oturduğumu hatırlıyorum. Bir evladınıza günde 7 saatini ayırdığınızda bu sefer hayatınızda aksamalar meydana geliyor. İbrahim’in git gelli dönemleri oldu. İbrahim ilk yılında 11’le gittiği dönemlerde artık zorlanıyordu. Zorlama ile olmayacak dedik ve birkaç kere ezbere ara verdi. Ama elhamdülillah toparlandı. 1 ay nefes alıyordu. Daha sonrasında İbrahim kendisi Kur’an’a dönüyordu. Hocamız Hasan Özketen çok kucaklayıcıydı. Eğer biraz sert olsa İbrahim de dahil birçok çocuk orada hafız olamazdı. Disiplin vardı ama hocamız için öğrencileri evlatlarından farklı değildi. Birde hocamız Kur’an ezber dersinden önce 15-20 dakika hadislerden ve sahabe hayatından bilgiler paylaşıyordu. İbrahim’de bize her eve geldiğinde anlatırdı. Biz de istifade ediyorduk.

Evlatları hafızlık eğitimi alan ailelere bir anne olarak tavsiyeleriniz nelerdir?

İbrahim Şamil’in benim ilk çocuğum olması onun için bir dezavantaj oldu. İbrahim ile bizde tecrübelendik. İnşallah 4 evladımın da hafız olmasını istiyorum. Onlarda bazı problemleri yaşamayacağımızı düşünüyorum. İbrahim’in bir küçüğü olan Selahattin Yahya’da mizaç eğitimi de aldım. Daha da farkında vardım ki her çocuğun kendine özgü karakterleri ve baskın tarafları var. O yüzden ilk önce çocuğunuzu iyi tanımanız gerekir. Bu nedenle Selahattin Yahya’yı hiç zorlamıyoruz şuan. Bu hafızlığın yaşı yok. Onun içine bu sevgiyi koyduktan sonra ortaokuldan, liseden sonrada olabilir. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.