Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki devlet başkanı seçimi

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki devlet başkanı seçimi
Anayasa Mahkemesi, Tuadera'nın seçim zaferini onayladı

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Anayasa Mahkemesi, 14 Şubat'ta devlet başkanı seçilen Faustin Archange Tuadera'nın yüzde 62,69 oyla seçimi kazandığını ilan etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zacharie Douba, seçimin ikinci turunda yüzde 62,69 oy alan Tuadera'nın devlet başkanı seçildiğini açıkladı.

Tuadera'nın rakibi Anicet Georges Dologuele'nin yüzde 37,31 oy aldığı bildirildi.

Öte yandan, aynı gün düzenlenen genel seçim sonuçlarının 11 Mart'ta açıklanması öngörülüyor.

Ülkede 30 Aralık'ta düzenlenen ve geçiş dönemini sonlandırması beklenen devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, Dologuele oyların yüzde 23,74'ünü alarak birinci olmuştu. Dologuele'yi, yüzde 19 ile Tuadera ve yüzde 12,04 ile Müslüman adaylardan Bilal Kolingba takip etmişti.

İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması üzerine 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmişti.

- Geçiş döneminin arka planı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.