Halil Özkan

Halil Özkan

Orta yaş kadınların teknolojiye adaptasyonu

Orta yaş kadınların teknolojiye adaptasyonu

Teknoloji ve bilişim çağı genelde hep erkek işi veya genç işi olarak bilinir. Çok değil birkaç sene önce birçok 40-50 yaş üstü kadınlar bilgisayarlarda, teknolojiden pek anlamazdı.

Anladıkları da mail göndermek e-postalarını kontrol etmek ve biraz daha zorlayacak olursak hatta internetten fotoğraf falan paylaşabilirlerdi.

Gel gelelim konu yeni teknolojileri anlamaya gelince yeni çıkmış bilgisayar, tablet veyahut cep telefonu hakkında herhangi bir teknik bilgilerden özelliklerinden hatta dokunmatik ekranı bile birçok 40’lı yaşları geride bırakmış kadınlar açamazdı ve karşılaştıkları ufak bir sıkıntıda torunlarına, çocuklarına veya o an yakınında genç kim varsa onlardan yardım alırlardı.

(Bence bu teknolojiye olan ilgi eksikliği ve gözlerinde büyüttüklerinden kaynaklı)

Sosyal medyada bağlantı kurmak için sosyal ağları kullanmak gibi birçok alanda birçoğunun bir fikri bile yoktu.   

Ne var ki, bu ablalar zamana çabuk ayak uydurdu. Bugün dünya çapında ve benim çevremdeki kadınlar bunlara annem de dahil sosyal ağ teknolojilerine baya baya uyum sağlamış görünüyor.

Bir gün eve geldiğimde annemin İnstagram’dan akraba ve tanıdıklarının fotoğraflarını incelediğini gördüm. İlk gördüğümde çok şaşırdım açıkçası beklemiyordum akıllı telefonu var ama pek kullanmazdı, kullanamazdı arama yapacağı zaman bile benden veyahut kardeşlerimden yardım alırdı rehberine girip arayacağı kişiyi bulup arama yaptıktan sonra telefonu verirdik. İnsanoğlu kafaya koyduktan sonra yapamayacağı bir şey yoktur.

Bu yazdığım kısa anekdotta günümüz 40’lı 50’li yaş üstü kadınların önceki nesle göre daha meraklı olduklarını ve teknolojiyi çabuk kavradıklarını görebiliyoruz.

Bir akşam spor salonuna giderken, kafa dinlemek için cep telefonumu özellikle evde bıraktım. Ama spor salonundayken teknolojinin burada bile ne kadar hayatımıza girdiğini fark ettim.

Çevremde bütün orta yaşlı kadınlar e-posta gönderiyor, whatsapp’tan mesaj yazıyor ve aynı anda terleyip hareketleri eksiksiz yapmaya devam ederken swarm’dan check-in yapıyor, instgram’da fotoğraf paylaşıyor. Ve bilindiği üzere bu şekilde forma girmeye çalışmak biraz risklidir. Gittiğim spor salonunda cep telefonuyla pek ilgilenmem kendimi spora veririm. Bir kadın koşu aletinin üzerindeyken konuşmasına kendini çok kaptırmış olduğundan dengesini kaybedip neredeyse tepe taklak düşüyordu. Son anda kolu tutmayı başararak kazasız bir şekilde kurtuldu ama bu riske rağmen hala cep telefonunu bırakmadı.

Gelişen teknoloji genç yaşlı demeden herkesi etkisi altına almış bulunmakta

Artık teknoloji de istesek de istemesek de bizden biri…

 

Zamanın değiştiğine şüphem yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR