Ortadoğu Barış Süreci

Ortadoğu Barış Süreci
Mısır, Filistin ve Ürdün tarafından, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri için takvim belirlenmesi çağrısı yapıldı

KAHİRE (AA) - Mısır, Filistin ve Ürdün tarafından, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri için bir takvim belirlenmesi çağrısında bulunuldu.

Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Şükri, burada yaptığı konuşmada, görüşmede, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların sona ermesi için koordinasyonun önemi ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması yolunda kapsamlı bir çözüm bulunmasının ele alındığını belirtti.

Ortadoğu'daki barış sürecinin içinde bulunduğu durgunluğun aşılması gerektiğini söyleyen Şükri, İsrail-Filistin barış görüşmeleri için bir takvim belirlenmesi çağrısında bulundu.

Şükri, bakanların, Filistin davasının çözülememesi ve Filistin halkının doğal haklarını kullanamamasının, Ortadoğu'daki istikrarsızlığın temel nedeni olduğu konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

- "İsrail, Doğu Kudüs üzerinde otorite kurmaya çalışıyor"

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki de İsrail'in Doğu Kudüs üzerinde mekansal otorite kurmaya çalıştığını, bu tutumun engellenmesi gerektiğini belirtti.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik herhangi bir ihlaliyle mücadeleye hazır olduklarını vurgulayan Maliki, "İsrail'in yerleşim birimleri faaliyetleri iki devletli çözüm üzerine kurulu barış sürecinin tamamlanması için sarfedilen çabaları yok edecek." dedi.

Maliki, barış müzakereleri için takvim belirlenmesi çağrısı yaptı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi de kalıcı barışın stratejik bir tercih olduğunu belirterek, iki devletli çözüm üzerine kurulu uluslararası meşruiyet çerçevesinde ciddi ve yapıcı barış görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini bildirdi.

İsrail'den yerleşim birimleri inşasına son vermesini isteyen Safedi, Ortadoğu barış süreci kapsamında görüşmeler için takvim belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Üç ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmelerinin ardından yapılan yazılı açıklamada da "Bakanlar, İsrail'in, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki statüsüne saygı duyması, şehrin Arap, İslami ve Hristiyan kimliğini değiştirmeye yönelik tek taraflı tüm uygulamalarına son vermesi gerektiğini vurguladı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "ABD'nin taraflar arasında barışın tesisi için üstlendiği rolden övgüyle bahseden bakanlar, önümüzdeki dönemde ABD'nin bu yöndeki çabalarının artmasını temenni ettiklerini belirtti." bilgisi aktarıldı.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in, "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.