"Oruç, Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Fırsat"

"Oruç, Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Fırsat"
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertaş:- "Ramazanı fırsata çevirebiliriz. İftar ve sahurda iyi bir ağız temizliği yaparsak, diş sağlığı çok daha iyi seviyeye gelir"- "Gerçek manada oruç tutar az besin tüketirsek, iyi de bir

ERZURUM (AA) - AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, ramazanın ağız ve diş sağlığı için fırsata çevrilebileceğini belirterek, "Az besin tüketirsek, iyi de bir temizlik yaparsak, tabii ki dişler arasında gıda birikimi de olmayacağı için oruç, ağız ve diş sağlığı için bir fırsattır" dedi.

Prof. Dr. Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda da ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle iftar ve sahurda diş temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ertaş, ramazanda insanların beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkati çekti.

Ertaş, "İftarda ve sahurda dişler fırçalanmadığı zaman 16-17 saat sonra dişler arasında kalan yiyecekler fermente olarak kokuşmaya başlıyor. Normal zamanda insanlar dişlerini fırçalamasa bile sürekli yemek yediklerinden, sert yiyecekler ve su o bölgede mekanik temizlik yapıyor" diye konuştu.

Ramazanın ağız ve diş sağlığı için fırsata çevrilebileceğini dile getiren Ertaş, şöyle devam etti:

"İftar ve sahurda iyi bir ağız temizliği yaparsak, gerçekten diş sağlığı çok daha iyi seviyeye gelir. Gündüz hiçbir şey yemiyoruz, gıda almıyoruz. Gerçek manada oruç tutar az besin tüketirsek, iyi de bir temizlik yaparsak, tabii ki dişler arasına yemek girmeyeceği, gıda birikimi de olmayacağı için oruç, ağız ve diş sağlığı için bir fırsattır."

- "Diş temizliğini ihmal etmeyin"

Her yemekten sonra dişlerin fırçalanmasını öneren Ertaş, gündüz oruçluyken de macun kullanmadan, fırça ve su yardımıyla diş temizliği yapılabileceğini söyledi. 

İftar ve sahur arası kısa olduğundan bazen diş fırçalamanın unutulduğunu ya da ihmal edildiğini anlatan Ertaş, şunları kaydetti:

"Mide boşalmadan ikinci yemeğe geçiyoruz. Bu da mide, bağırsak ve dişlere güç binmesine yol açıyor. Yazın da gündüz uzun olduğu için daha fazla besin tüketme ihtiyacı duyuluyor. Oysa sahuru bir bardak sütle geçirmek gerekir. Bu ağız ve diş sağlığına da iyi gelecektir. Hem iftar hem sahurda dişin her yüzünü temizlemek gerekiyor. İki yan, ön, arka ve ucu olmak üzere beş yüzeyini de fırçalamamız lazım. Muntazam şekilde temizlendiğine kanaat getirmeliyiz."

Prof. Dr. Ertaş, diş temizliğinin, diş eti ve ağzın yanı sıra genel vücut sağlığı için önemli olduğunu belirterek, "Ağzımızda koloni olan bakteriler, bağırsak sistemini de bozuyor. Bakterileri, koloni olmadan uzaklaştırmak gerekiyor" bilgisini verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.