Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

ORUÇ TUTAN HIRSIZLIK YAPAR MI?

ORUÇ TUTAN HIRSIZLIK YAPAR MI?

Recep, Şaban, Ramazan derken onun da sonuna geldik. Oruç ibadetinin sahurdan iftara kadar aç kalmak olmadığını bilen, tüm benliği ile oruçlarını tutan kardeşlerimizin ibadetlerini Allah makbul eylesin. Bir de sadece aç kalanlar var ki, Allah onları da ıslah etsin.

“Oruç tutan hırsızlık yapar mı?”

El cevap: Yapmaz. Yapamaz. Hatta Müslüman bir kimse oruç tutsa da, oruç tutmasa da hırsızlık yapmaz. Hiçbir kimsenin hakkına tecavüz etmez. Başkalarının hakkını kendi hakkından üstün tutar. Ama bir Müslüman oruçluysa, sair zamandan daha da hassas olması gerekir. Oruçluyken eline, diline, gözüne daha çok hakim olmalıdır. Başkalarını tahrik edecek davranışlardan kaçınır.

Şimdi diyeceksiniz ki, bu konuya nereden geldik?

Şuradan geldik:

Sizler de fark etmişsinizdir. Ramazan geldiği zaman insanlar daha bir aceleci oluyorlar. Tabakhaneye yetişecekmiş gibi trafikte cambazlık yapıyorlar. Oysa aynı insanlar Ramazandan önce veya sonra daha aklıselim, daha munis, daha sevecenken içine şeytan kaçmış gibi kabına sığamaz oluyorlar. Hâlbuki güzel hasletler Ramazan geldiğinde daha çok depreşecekken neden tersi oluyor, anlamıyorum. Benlik ve bencillik tavan yapıyor.

Alışveriş merkezlerinde de “Uyanık” kardeşlerimiz kendilerini gösteriyorlar. Dünyanın sadece kendi etrafında döndüğünü sanan arkadaşlar nedense, haklarına razı olmamakta ısrarcı davranıyorlar. Sıra bekleyen insanları yok sayıyorlar. Ha beş dakika önce, ha beş dakika sonra ne fark eder ki kul hakkına giriyorlar anlamak çok zor. Oysa saygı görmek isteyen insanlar, önce saygı göstermeyi öğrenmeliler. Saygısız insana saygı gösterilmez.

Unutmadan.

Bir de işin esnaf cephesi var. (Dürüst esnafları tenzih ediyorum) Ramazanla birlikte birçok malın fiyatı değişti. Yani zamlandı. Bunun adı fırsatçılık değil midir? Müslüman insan böyle alengirli işlere bulaşır mı? Allah’tan korkmaz mı? Kuldan utanmaz mı? Hesap günü hiç mi aklına gelmez? Sanırım “İnandım” diyenlerin bir kısmı gerçekten inanmıyor. Gerçek anlamda inanan kimsenin yapmaması gereken şeyler vaka-yı adiyeden sayılıyorsa… Yaptığımız her şeyden öteki alemde hesaba çekileceğimize gerçekten inanıyorsak bu yapılanlar nasıl yapılır?

Allah korktuğumuzdan emin, umduğumuza nail etsin. Öteki alemde yüzümüzü kara çıkarmasın. Ramazan Bayramınız hayırlara vesile olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR