Osuruğunuz sağlığınız hakkında çok şey anlatabilir!

Osuruğunuz sağlığınız hakkında çok şey anlatabilir!
 Muhabir
Herkes osurur ve bunda da bir sorun yok. Osuruğunuz ciddi sağlık sorunlarının ve başka şeylerin habercisi olabilir.

Osurmak genellikle utanç verici olarak görülse de aslında sindirimin sağlıklı bir işaretidir. Hatta genel sağlığımız hakkında fikirler verir. Bu nedenle, ister ihtiyatlı bir şekilde gaz çıkaran biri olun, ister gururla dışarı veren biri olun, osuruklarınız özellikle de alışılmadık derecede kötü kokuyorsa, bir sağlık uzmanına başvurma zamanının geldiğinin sinyali olabilir.

Neden osuruyoruz?

Vücudunuz osurmak üzere tasarlanmıştır ve günde ortalama 10 ila 20 kez osurabilirsiniz.

İnsan vücudunun 1.500 mililitreye kadar bağırsak gazını tutabilir ve bu neredeyse 6 bardak su büyüklüğündedir.

Araştırmalarda insanların çok fazla gaz çıkardıklarını düşünse de, çoğu insan yemekten önce ve sonra eşit miktarda gaz çıkarır.

Osurmak iyi mi?

Osurmak iyi gelir. Yemeğinizin düzgün bir şekilde sindirildiğini bilmenizi sağlayan, sindirim sisteminizin doğal bir yan ürünüdür. Ancak osuruklar kokudan daha fazlasıdır ve size ait tıbbi bilgileri de verir.

Osuruğum neden bu kadar kötü kokuyor?

Eğer osuruklarınız özellikle güçlü veya nahoş bir kokuya sahipse, bunun nedeni genellikle beslenme veya sindirim sağlığıyla ilgili çeşitli faktörler olabilir. Kötü kokulu gazın bazı yaygın nedenleri şunlardır :

Yiyecek

Protein, kükürt veya lif oranı yüksek olan bazı gıdalar bağırsakta parçalandığında kokulu gaz oluşumuna neden olabilir.

Tıbbi nedenler

Osuruğunuz farklı ilaç türleri, enfeksiyon veya kabızlık gibi tıbbi nedenlerden dolayı da kötü kokabilir.

Çok osurmak neyin habercisi?

Çok fazla osurmak veya aşırı gaz, çeşitli faktörlerden ortaya çıkar. Kötü kokulu, sık veya gürültülü osuruklarınız altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Normalden daha fazla osurmasının bazı yaygın nedenleri.

1. Hamile olabilirsiniz  

Sık sık osuruyorsanız bu hamilelik belirtisi olabilir. Hamileyken vücudunuz progesteron da dahil olmak üzere birçok hormon üretmeye başlar. Progesteron, rahim zarının oluşmasına ve hamilelik boyunca korunmasına yardımcı olur. Bunun nedeni, progesteronun birçok özelliği olması ve aynı zamanda düz kas gevşetici olarak da görev yapmasıdır. Artan progesteron sindirim sistemini rahatlatabilir ve yavaşlatabilir.

Hamile kadınlar neden çok osurur?

Hamilelik sırasındaki aşırı gazın, bebeğin hamilelik sırasında genişledikçe bağırsaklara baskı yapmasından da kaynaklanabilir. Bu durum karın şişliği ve aşırı gaz üretimiyle ilişkili olabilecek semptomlardan sadece bir tanesi. Bakteriyel artışlar, paraziter enfeksiyonlar, karın bölgesinde sıvı birikmesine yol açabilecek diğer durumlar, sindirim sistemi üzerinde baskı yapar.

 2. Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı aşırı gazın başka bir nedenidir. Daha önce süt ürünleri yemekte hiç sorun yaşamamış olsanız bile, muhtemelen yaşlandıkça bu sorunu yaşamanız muhtemeldir. 20 yaşına gelindiğinde, 30 milyon Amerikalı laktoz intoleransına sahip oluyor ve tüm insan nüfusunun yaklaşık %65'inin bebeklikten sonra laktozu sindirme yeteneği azalıyor.

Süt ürünleri neden osurtur?

Süt ürünleri laktaz olarak bilinen bir enzim tarafından parçalanır , ancak vücut ilk günlerimizden sonra bu proteini daha az üretir. Düşük laktaz seviyeleri sindirimi zorlaştırır ve daha sonra bakterilerin bulunduğu kolona geçer. Bu bakteriler laktozu parçalıyor ancak bunun bir bedeli var. Khyakis, "Bakteriler, sonrasında devam eden tüm fermantasyon ve gaz üretimiyle bizim pahasına piknik yapıyor" diyor.

3. Akıl sağlığınızda sorunlar olabilir

İş yerindeki kendinizi kaygılı hissediyorsanız, midenizde hissettikleriniz aslında gaz olabilir. Bilim insanları yakın zamanda ruh sağlığı ile gaz üretimi arasında bir bağlantı buldu. Bir Avrupa gastroenteroloji konferansı olan UEG Week Virtual 2021'de sunulan bir çalışmada, aşırı geğirme ve osurmanın stres, anksiyete ve depresyon semptomlarıyla ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. 

Anksiyete osurmaya neden olur mu?

Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre stres ve kaygı, yaklaşmakta olan bir tehdide yanıt olarak kaslarınızı gerer. Gerilen kaslarınız mide kaslarını da kapsayarak sindirimin yavaşlamasına neden olur. Yemeğinizi verimli bir şekilde işlememek, onun daha yavaş geçmesine neden olur ve bu da midede gaz oluşmasına neden olur. Ayrıca stres, yiyeceğin yutulmasını zorlaştırır ve her yutkunmada hava miktarının artmasına neden olabilir. Sonuç, geğirme ve osurukların artmasıdır.

4. Bir hastalığınız olabilir

Osurmada anormal bir şey yok. Bunu yaparken acı hissediyorsanız, bu kanser belirtisi olabilir. Bunun nedeni, kanserin sindirim sisteminde gaz birikmesine ve daha sık gaz çıkarmanıza neden olmasıdır.

Osurmak kanser belirtisi midir?

Mide kanserinin belirtilerinden biri, karın ağrısı, kanlı kusma ve ağız kokusuyla birlikte aşırı osuruk çıkmasıdır. Pankreas kanseri hazımsızlık yaparak besinlerin parçalanmasını ve besinlerin emilmesini zorlaştırarak gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olur. Kolon kanseri ve Crohn hastalığı bağırsaklarınızı tıkayabilir ve gaz birikmesine neden olabilir.

Crohn Hastalığı osurmaya neden olur mu?

Crohn hastalığı olan kişiler sıklıkla ince bağırsaklarının besinleri emmesinde sorun yaşarlar. Sindirilmemiş yiyecekler, gaz üreten bakterilerin ziyafet çektiği kolona doğru yol alır. Ek olarak, ciddi Crohn hastalığı sizi bakteriyel aşırı çoğalmaya karşı duyarlı hale getirerek bağırsak mikrobiyomunun yapısını değiştirebilir. Bir çalışmada, Crohn hastalığı olan ve ince bağırsakta fazla bakteri bulunan kişilerin, olmayan kişilere göre %75 daha fazla osuruk çıkardığını buldu.

5. Bu durum sadece yaşlılığın bir işareti midir?

Kısacası, yaşlandıkça daha fazla gaz üretmenize neden olan sağlık sorunları geliştirme olasılığınız artar.

Hastalar ameliyat sonrası osurur mu?

Yaşlı yetişkinler son zamanlarda daha az karın ameliyatı geçirirken, fıtık ve bağırsak hastalıklarını tedavi etmek için ameliyat olması gereken kişiler, karın adezyonları olarak bilinen yapışık dokular açısından risk altındadır. Uzmanlar, yapışık dokuların bağırsak yolunu yavaşlattığını söylüyor. Rahatlamış bağırsaklar, bağırsak mikrobiyomunda bağırsak bakterilerinin aşırı büyümesine yol açabilir. Ne kadar canlı bakteri popülasyonuna sahipseniz, o kadar fazla gaz bakterisi üretilir.

Osurmak diyabet belirtisi midir?

Bir diğer potansiyel neden ise diyabettir. Yaşlandıkça diyabet riski artar ve istenmeyen bir sonuç da şişkinliğin artmasıdır. Uzmanlar, "Yaşlandıkça insanlar şeker hastalığına yakalanıyor ve sindirim sistemlerini yavaşlatabilecek sağlıkla ilgili diğer sorunlar için ilaç alabilirler. Bu ilçlar, bağırsak florasını değiştirebilir ve bu da aşırı gaz üretimine yol açabilir" diyor.

Osuruk tutmak zararlı mı?

Ara sıra osuruk tutmak genellikle zararlı değildir. Anüs ve rektumu çevreleyen anal sfinkter, gaz ve dışkı salınımının kontrolünü sağlar. Bu kası sıkarak gaz geçişini daha uygun bir zamana veya yere kadar geciktirebilirsiniz.

Bununla birlikte, şişkinliğin sıklıkla bastırılması bazı sindirim semptomlarına yol açabilir. Sosyal durumlarda yaygın ve sıklıkla gerekli bir uygulama olmasına rağmen, rahatsızlıktan veya olası sindirim sorunlarından kaçınmak için uygun olduğunda gazı serbest bırakmak önemlidir.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Şüphe duyduğunuzda, bir şeylerin yolunda gitmediğini düşündüğünüzde doktorunuza görünmek isteyebilirsiniz. Uzmanlar, "Bir şey kötüyse ya da yolunda gitmiyormuş gibi algılanıyorsa, doktora gitmek daha güvenlidir çünkü altta yatan birçok tıbbi durum birbirine çok benzer şekilde ortaya çıkabilir" diyor. Böylece doktorunuz ek belirti ve semptomları inceleyerek doğru sonuca varabilir.

Karın rahatsızlığı olan çoğu kişiler biraz gaz çıkardığında kendini daha iyi hissediyorsa doktora gitmenize gerek olmayabilir. Ancak şiddetli ishal, kusma, karın hassasiyeti, gece karın ağrısı ve hızlı kilo kaybı gibi durumlar yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz.

Osuruk nasıl durdurulur?  

Osurmak çoğu zaman normaldir ve kötü kokusu biyolojik varlığımızın bir başka parçasıdır. Ancak hayatınızın geri kalanında kendinizi çürük yumurtaya benzer osuruklara mahkûm etmek istemiyorsanız uzmanlar, gaz üretimini en aza indirmenin yolları olduğunu söylüyor.

Ne yediğinize dikkat edin

Fazlalık ve pis gazın çoğu yediğiniz yiyeceklerden gelir. Bazı yiyecekleri sınırlamak, az osurmanızı sağlayabilir. Örneğin şeftali ve elma gibi meyvelerde de bulunan sorbitol içeren süt ürünleri ve şekersiz şekerlemeler gaz çıkarmanıza neden olabilir. Tavuk, soğan ve kahve gibi yiyecekler ise kükürt olarak bilinen doğal olarak kokulu bir bileşik nedeniyle kokulu gazlara sahip olma eğilimindedir.  

Sigara içmeyi ve sakız çiğnemeyi sınırlandırın

Gaz aynı zamanda çok fazla hava yutulmasından da kaynaklanabilir. Uzmanlar, "Çoğu insan çok hızlı yemek yerse veya yemeğini yutarsa ​​çok fazla hava yutar" diyor. Sigara içmek ve sakız çiğnemek de hava yutmayı artırdığı için daha fazla osurmanıza neden olabilir.

Yine de osurmak kaçınılmazdır. Brokoli ve fasulye gibi gaz üreten faydalı yiyecekleri tamamen kesmemelisiniz. Osuracaksın ve bu sorun değil. Bunu utanç verici bulsanız bile osurmanın nefes almak kadar doğal olduğunu bilmekte fayda var.

Osuruk hakkında sıkça sorulan sorular

Fasulye neden osurtur?

Fasulye yüksek miktarda lif ve rafinoz adı verilen sindirilmeyen bir karbonhidrat içerir . İnsan vücudu bunları uygun şekilde sindirmek için gereken enzimlerden yoksundur. Fasulye kalın bağırsağa ulaştığında oradaki bakteriler onları fermente etmeye başlar ve yan ürün olarak gaz üretirler. Fasulye tükettikten sonra daha fazla osurmaya yol açabilir.

Geceleri neden bu kadar çok osuruyorum?

Geceleri osurmak, vücudun uyku sırasındaki rahat durumuna bağlıdır. Sindirim sistemindekiler de dahil olmak üzere kaslar gevşeyerek gazın hareketini kolaylaştırır. Ayrıca gün boyunca yenen yiyeceklerden kaynaklanan gaz birikimi, gece boyunca gazın artmasına neden olur. Uzanmak ayrıca gazın bağırsaklarınızdan geçişini de kolaylaştırır ve potansiyel olarak daha fazla osurmaya yol açar.

Osuruğum neden kükürt gibi kokuyor?

Osuruktaki kükürt benzeri koku genellikle kükürt oranı yüksek gıdaların tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Yumurta, et ve turpgillerden sebzeler (brokoli, karnabahar ve lahana gibi) gibi yiyecekler kükürt bileşikleri içerir. Sindirildiğinde bu bileşikler bağırsak bakterileri tarafından parçalanarak, kükürt benzeri belirgin bir kokuya sahip bir gaz olan hidrojen sülfit üretir.

Osuruğum neden kanalizasyon gibi kokuyor?

Kanalizasyon gibi kokan osuruklar birçok faktörün birleşiminden kaynaklanabilir. Yüksek kükürtlü gıdalar bu kokuya katkıda bulunur. Ek olarak, eğer yedikleriniz düzgün bir şekilde sindirilmezse (sindirim bozuklukları veya bağırsak bakterilerindeki dengesizlikler nedeniyle), bağırsakta fermente olabilir ve kötü kokulu gazlar üretebilir. Diğer bir faktör ise bağırsakta daha keskin gazlar üreten bazı bakterilerin varlığı olabilir. Bu sorun devam ediyorsa ve başka belirtiler de eşlik ediyorsa bir sağlık uzmanına danışmak faydalı olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.