Otomobilde kazandıran "restorasyon"

Otomobilde kazandıran "restorasyon"
Otomobil içerisinde yer alan plastik aksamlardaki yıpranma, aşınma gibi deformasyonlar "otomobil restorasyonuyla" herhangi bir parça değişimine gerek olmaksızın gideriliyor- Soft Kaplama Restorasyon firması sahibi Daşkın:- "Vatandaşlar araçlarındaki sorun

ANKARA (AA) - NECİP FAZIL ÇELİK - Araç sahiplerinin en fazla karşılaştığı sorunlar arasında yer alan otomobil içerisindeki plastik aksamların yıpranması ve aşınması gibi deformasyonlar, "otomobil restorasyonuyla" herhangi bir parça değişimine gerek olmaksızın çok daha uygun maliyetle gideriliyor.

Otomobillerin içerisinde plastik aksamlar kullanıcı hatası, yanlış temizlik malzemesi kullanımı gibi nedenlerle zaman içerisinde ilk günkü görüntüsünden uzaklaşıyor. Araç sahiplerinin canını sıkan ve bütçesine yük getiren bu soruna "otomobil restorasyonuyla" alternatif bir çözüm sunuluyor.

Soft Kaplama Restorasyon firması sahibi Ferhat Daşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobil restorasyonuna yönelik yaklaşık 3 yıl sürdürdüğü Ar-Ge çalışmalarının sonunda geliştirdiği yöntemi İvedik OSB Merkez Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmede müşterilerinin kullanımına sunduğunu söyledi.

Otomobil restorasyonu kapsamında, zamanla aşınan ya da çeşitli nedenlerle zarar gören, bozulan araç içindeki parçaların orijinaline zarar verilmeden eski görünümüne kavuşturulduğunu anlatan Daşkın, bu işlemleri yaparken parçanın orijinalinin korunmasının önem taşıdığını vurguladı.

Restorasyon işlemini araçlar için "gençlik iksirine" benzeten Daşkın, söz konusu işlemin parçalardaki yıpranmayı durdurduğuna ve zamana karşı koyma gücünü kazandırdığına dikkati çekti. Daşkın, şöyle devam etti:

"Buradaki artımız herhangi bir değişime gitmeden uygulamayı orijinal malzemesinin üzerinde yapmamız. Kullandığımız yöntem sayesinde orijinal malzemeyi eski görünümüne kavuşturuyoruz. Yaptığımız çalışmalara iki yıl garanti veriyoruz.

Müşteriler genelde aşınmış, deforme olmuş kapı kolları ve silinmiş düğmeler gibi şikayetlerle bize geliyor. Bu gibi sorunların restorasyon haricindeki tek çözümü değişimdir. Araç içerisinde zarar gören ve zaman içerisinde orijinalliğinden uzaklaşmış, parçalanmış, yıpranmış parçalar değiştirilmek istendiğinde yurt içi ve yurt dışında parça bulma sıkıntısı ve yüksek fiyatlar gibi durumlarla karşı karşıya kalınıyor. Bu da parçalar orijinaline döndürülmesi ve restorasyonun önemini ortaya koyuyor."

Daşkın, otomobil restorasyonun Türkiye için yeni bir meslek alanı olduğunu vurgulayarak, "Biz yokken vatandaşlar araçlarındaki sorunları daha önce orijinal, çıkma parça veya yan sanayi ürünü gibi seçeneklerle gidermeye çalışıyordu. Bu da haliyle ülke ekonomisine zarar veriyordu. Çünkü bir çok parça ithal edildiği için ekonomideki dış ticaret dengesini olumsuz yönde etkiliyordu. Biz restorasyonla bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda zarar görmüş parçayı daha kalıcı ve sağlam hale getiriyoruz. Bu durumdan hem müşterilerimiz hem de biz gayet memnunuz" diye konuştu.

- Tüm plastik aksamlara uygulanabiliyor

Otomobil restorasyonu işleminin bütün plastik aksamlara uygulanabildiğini vurgulayan Daşkın, ayrıca aşınmış direksiyon, zarar gören deri koltuklar gibi araba içindeki hemen her tür problemi giderebildiklerini ifade etti.

Daşkın, "Otomobil parçalarının önemli kısmı ithal edildiği için araç sahibine çok yüksek faturalar çıkabiliyor. Yurt içinde yapılan yan sanayi ürünler de orijinali kadar sağlıklı olmuyor. Örneğin orijinaliyle değiştirildiğinde 2 bin 700 liralık bir masrafa karşılık gelen işlemi, orijinal parçayı restore ederek yaklaşık 300 liraya yapabiliyoruz" dedi.

Bu işlemi amatörlerin dışında profesyonel olarak uygulayan ilk firma olduklarını iddia eden Daşkın, "Yurt dışında bu işlem daha çok klasik otomobiller için tercih ediliyor. Yurt dışında parçalar zaten o ülkede üretildiği ve fiyatı uygun olduğu için restorasyon yerine değişime gidiliyor. Otomobil restorasyonun tamamına yakını işçiliğe dayanıyor. Yaptığımız işin yüzde 80'lik kısmını işçilik, yüzde 20'lik kısmını ise malzeme oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Araç içini ıslak mendille silmeyin

Daşkın, yeni model araçların dışına içinden daha fazla önem verildiğini belirterek, kullanılan ucuz ve kalitesiz malzemelerin çabuk deforme olduğunu söyledi.

Otomobil restorasyonu işine hobi olarak başladığını anlatan Daşkın, "Zamanla ortaya çıkan güzel sonuçlarla bu işi profesyonel hale dönüştürerek ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayabilirim diye düşündüm ve bu işe girdim. Henüz ülkemizde üretilen yerli bir araç yok ama yerli otomobil konusundaki çalışmaları da heyecanla takip ediyorum. Bugün bir çok otomobil malzemesi ithal ediliyor. Bunun rahatsızlığını duyarak, yola çıktım. Yaptığım iş düşünüldüğünde hayalimi gerçekleştirdim." ifadelerini kullandı.

Müşteri profilinin önemli kısmını, lüks sınıftaki araç sahiplerinin oluşturduğunu ifade eden Daşkın, bu kesimin araçları konusunda daha titiz olduklarını kaydetti. Daha önce otomobillerindeki sorunlar parça değişimiyle gideren müşterilerin restorasyon işlemini duyduktan sonra kendilerini tercih ettiğini belirten Daşkın, klasik otomobil tutkunlarının müşterileri arasında yer aldığını söyledi.

Araç içindeki deformasyonun büyük oranda yanlış temizlik işlemleri ve uygun olmayan kimyasalların kullanımından kaynaklandığını vurgulayan Daşkın, "Profesyonel olmayan otomobil yıkayıcıları bu sorunların oluşmasına yol açıyor. Ayrıca, vatandaşlarımızın birçoğu araç içinde bir toz veya kir gördüğünde hemen ıslak mendile sarılıyor. Islak mendil ile araç içindeki plastik aksamların silinmesi son derece yanlış bir davranış. Öte yandan bilinçsiz kullanılan kimyasallar plastik aksamların aşınması ve zarar görmesinde çok etkili oluyor" ifadelerini kullandı.

Daşkın, restorasyonun işleminin ortalama 16 saat sürdüğünü, ancak bu sorunun büyüklüğüne göre bu zamanın iki güne kadar çıkabildiğini belirtti.

Otomobil restorasyonu kapsamında, tuş takımı restorasyonu (silinmiş tuşların eski haline getirilmesi), direksiyon kaplama, kapı kolu restorasyonu, deri boyama, deri renk değişimi, araç göğüs tamiri ve kaplama, çatlak onarımı gibi işlemler yapılabiliyor.

Otomobilde kazandıran "restorasyon"

Otomobilde kazandıran "restorasyon"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.