Otyam'ın hediyesiyle piyanoyla tanıştılar

Otyam'ın hediyesiyle piyanoyla tanıştılar
Geçen yıl vefat eden ressam, gazeteci ve yazar Otyam'ın Kayseri'nin Karaözü Mahallesi'ndeki kendi adını taşıyan kültürevine hediye ettiği piyano, gençlerin ve çocukların ilgi odağı oldu- Fikret Otyam Kültürevi'ndeki piyanodan hem konservatuvarda okumak is

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'nin yaklaşık 600 kişilik nüfusa sahip Karaözü Mahallesi'nin gençleri ve çocukları, geçen yıl hayatını kaybeden ressam, gazeteci ve yazar Fikret Otyam'ın hediye ettiği piyanoya büyük ilgi gösteriyor.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile mahalle statüsü alan kent merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Karaözü köyünün kışın 600 civarında olan nüfusu, yazın Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan ve neredeyse hepsi üniversite mezunu olanların memleketlerine dönmeleriyle 2 bini geçiyor.

Fikret Otyam'ın anısına yaptırılan ve adının verildiği kültürevinde bulunan ve Otyam tarafından bağışlanan piyano, mahalleyi ziyaret edenlerin de ilgisini çekiyor.

Otyam'ın 1963 yılında gazetedeki köşe yazısında Karaözü'ne yer vermesi üzerine köyün iş adamları Faris ve Nazım Kılıç'ın katkılarıyla 2012'de yapılan 2 katlı kültürevindeki piyano, en çok da yörenin müzik tutkunu çocuk ve gençlerinin ilgi odağı durumunda.

- Konservatuvara hazırlanıyor

Yaklaşık 4 yıldır kültürevinde bulunan piyano, şimdilerde konservatuvara hazırlanan 19 yaşındaki Sevim Ceren Doğanay, tarafından kullanılıyor.

Aynı zamanda bağlama tutkunu olan Doğanay, her gün Fikret Otyam Kültürevi'ne gelerek hem piyano çalıp yetenek sınavına hazırlanıyor hem de çocuklara piyano öğrenmeleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyor.

Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitede konservatuvarda okumak istediğini, yetenek sınavına da Fikret Otyam Kültürevi'nde hazırlandığını söyledi.

Kültürevinin kendisi için büyük bir şans olduğunu anlatan Doğanay, şöyle devam etti:

"Sınava bağlama ile katılacağım ancak piyano mecburi enstrüman. Piyano, buraya birkaç yıl önce bağışlanmıştı. İki katlı bir mekan burası, üst katına Fazıl Say'ın babası Ahmet Say'ın adı verildi. Benim için hem bu kültürevi hem de piyano çok iyi oldu. Sabah kalkıp buraya geliyorum, 2,5 saat piyano çalıyorum. Ritm veriyorum, kendime ses basıyorum. Piyanoda şan parçalarını belirliyorum, solfej yapıyorum. Nota bilmeyen bir insandım, bağlamayı bile kara düzen çalıyordum. Bu piyano olmasa çok zorlanacaktım. Piyanoyu çocuklar da merak ediyor. Özellikle yazın buraya bağlama kursuna gelenler ilgileniyor. Onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Yetenek sınavına hazırlanan arkadaşlarım, 'Sınava nasıl hazırlanıyorsun, Kayseri'ye mi gidiyorsun?' diye soruyorlar. Ben de bizim köyde piyano olduğunu, burada çalıştığımı söylüyorum. 'Nasıl yani orası köy değil mi, köyde piyano mu var?' diye tepki veriyorlar."

Doğanay, Karaözü'nde eğitime, öğrenmeye çok önem verildiğini, mahallede yaşayanların da kültürlerine bağlı olduğunu dile getirdi.

Kültürevinde yaz aylarında da bağlama ve müzik dersi verildiğini belirten Doğanay, "Sonuçta burası küçük bir köy. Dışarıdan bakınca insanlara ilginç gelen yönlerimiz bizim için gayet normal. İnsanların kendi kültürlerine ve değerlerine sahip çıkmaları, benliklerini unutmamaları çok güzel." dedi.

Mahallede yaşayan 5'inci sınıf öğrencisi Toprak Derin Yücel de aslında bağlama çaldığını ama piyanoya da ilgisi olduğunu ifade ederek "Piyano bilmiyorum. Karışık karışık notalara basıyorum, farklı bir enstrüman. Birkaç yıldır bağlama kullanıyorum, babam da çok güzel bağlama çalar. Piyano da ilgimizi çekiyor." diye konuştu.

- Say'ın konser verdiği köy

Karaözü, 6 Eylül 2014'te ünlü piyanist Fazıl Say'ın konserine ev sahipliği yapmıştı.

Fikret Otyam Kültürevi'nin organizasyonunda gerçekleştirilen konserde, köy meydanına toplanan halk, yer bulamayınca evlerin çatısında konseri izlemişti.

Bir saati aşkın süren konserde, halkın sessizlik içinde konseri sonuna kadar dinlediği gözlenmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.