Özbekistan pamuk arazilerini azaltıyor

Özbekistan pamuk arazilerini azaltıyor
Özbekistan Hükümeti pamuk ekilen arazileri 30,5 bin hektar azaltma kararı alırken bu arazilerin yerine sebze ve meyve bahçeleri kurulacak

TAŞKENT (AA) - Dünyanın önde gelen pamuk üreticisi ve ihracatçıları arasında yer alan Özbekistan'da bu sene daha az araziye pamuk ekilecek.

Özbekistan Ekonomi Bakanlığı ve Devlet İstatistik Komitesi tarafından yayınlanan "2016 yılı ilk çeyrek sosyoekonomik kalkınma" sonuçlarına göre, hükümet bu sene pamuk ekilen tarım arazilerini 30,5 bin hektar azaltacak.

Pamuk ekilmeyen arazilerde meyve ve sebze yetiştirmeyi amaçlayan hükümet bu kapsamda, 2016 yılında, 20 bin hektardan fazla alanı meyve ve sebze için ayırırken 5,7 bin hektarlık alanda yeni bahçeler oluşturacak, 3,2 bin hektarlık alanda ise üzüm bahçeleri kurulacak. Hükümet ayrıca 163 hektarlık alanı sera olarak değerlendirme yönünde karar aldı.

Üretilen meyve ve sebzelerin uzun süre korunması için 10,5 bin ton ürün kapasiteli 16 yeni soğutma deposu oluşturuldu.

Yapılan açıklamaya göre, yılın ilk çeyreğinde Özbekistan'da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,6 artışla 53 bin ton sebze üretilirken, yıl başından bu yana 95 bin ton meyve ve sebze ihraç edildi.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, daha önce pamuk üretimini 2020 yılına kadar 3,35 milyon tondan 3 milyon tona azaltmayı hedeflediklerini, üretimin azaltılması sonucu pamuk ekilen toplam 170 bin hektarlık arazide meyve ve sebze ürünleri yetiştirileceğini açıklamıştı.

Dünyada pamuk ihracatında 5'inci, pamuk üretiminde 6'ncı sırada yer alan Özbekistan yılda 3,3-3,4 milyon ton pamuk ham maddesi üretiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.