"Özel dedektiflikte dolandırıcılık" uyarısı

"Özel dedektiflikte dolandırıcılık" uyarısı
Anadolu Özel Dedektifler Derneği Genel Başkanı Öztürk: "Bazı insanların özel dedektiflik adı altında insanları dolandırmak için çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Bunun için devletimizin ilgili kanunu çıkarmasını ve denetimini derhal eline almasını istiyor

AYDIN (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK- Anadolu Özel Dedektifler Derneği Genel Başkanı Mesut Öztürk, kendisini özel dedektif olarak tanıtan bazı kişilerin insanların mağduriyetini kullanarak dolandırıcılık yaptığını savunarak, bu konuda yasal düzenlemenin bir an önce çıkarılması ve denetimin sağlanması gerektiğini bildirdi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde özellikle evlilik öncesi araştırma, eş ve çocuk takibi gibi konular için özel dedektiflere olan başvurularda artış yaşandığını söyledi.

Özel dedektifliği genelde polis ve asker emeklilerinin tercih ettiğini anlatan Öztürk, talebin artmasıyla son dönemde sayıları çoğalmasına rağmen bu konuda bir yasal düzenleme ve denetimin bulunmamasının çeşitli sorunlara neden olduğunu anlattı.

Farklı kentlerde faaliyet gösteren 48 özel dedektifin yasal düzenlemeler ve eğitim konusunda çalışmalar yürütmek üzere dernek çatısı altında bir araya geldiğinin altını çizen Öztürk, şöyle konuştu:

"En önemli isteğimiz özel dedektifliğin bir an önce devletin kontrol altına alınmasıdır. Aksi takdirde daha önce özel güvenlik konusunda yaşandığı gibi bu alanda da mafya türü insanlar türemiş olacak. Bazı insanların özel dedektiflik adı altında insanları dolandırmak için çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. İnsanların mağduriyetini gidermeye çalışırken bunu tamamen tersine çevirerek insanları dolandıranlar var. Biz bunun için devletimizin ilgili kanunu çıkarmasını ve denetimi derhal eline almasını istiyoruz."

- "Vergi levhasını kontrol edin"

Öztürk, özel dedektiflere en fazla eş takibi yaptırmak isteyenlerin başvurduğunu, çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını isteyen ebeveynlerin ilgisinin de yüksek olduğunu belirterek, son dönemde ise özellikle evlilik öncesi eş adaylarının araştırılması konusunda başvuruların dikkat çektiğini ifade etti.

"Eskiden kızını evlendirmek isteyenler bir tanıdığa sorardı. Şimdi dedektif tutup araştırma yapmamızı istiyorlar." diyen Öztürk, özel dedektiflerin sahte evlilik yapmak isteyen çok sayıda kişiyi ortaya çıkardığını söyledi.

Mesut Öztürk, dedektif seçerken internet üzerinden araştırma yapılması, ofisinin ve vergi levhasının bulunup bulunmadığının sorgulanması gerektiğini vurgulayarak, bu alandaki eğitim eksiğini gidermek üzere temmuz ayında Ankara'da bir kurs organize ettiklerini dile getirdi.

Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Ana Bilim Dalı ve ve Adli Bilimciler Derneği işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez özel dedektiflik eğitimi verileceğini aktaran Öztürk, Dedektiflik Sertifika Kursu'nda akademisyenlerin asayiş, hukuk ve psikoloji konularında özel dedektiflere ders vereceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum