Öztürk, büyüme rakamlarını değerlendirdi

Öztürk, büyüme rakamlarını değerlendirdi
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılının Nisan-Haziran dönemine ilişkin 2. Çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Büyüme rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Öztürk, “Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 oranında büyüdü. İlk altı ayda ise büyüme yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Sanayi üretimi rakamları ikinci çeyrekte geçen ilk çeyreğe göre büyüme azalma sinyalleri vermişti. 2015 - 2016 döneminde küresel ekonomi düşük büyüme kapanına girmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ekonomide söz konusu düşük büyüme ortamı belirginleşmektedir. Küresel ticaret ve yatırımlarda gözlenen yavaşlama eğilimi devam etmektedir. Küresel ekonomik görünümde aşağı yönlü riskler baskınlığını korumaktadır. Türkiye böyle bir dönemde kesintisiz büyümeye devam etmektedir. 3. çeyrekte de bir miktar azalma görülmesi muhtemeldir. 2016’nın genelinde yüzde 4,5 büyüme hedefinde bir gerileme olması söz konusudur. Fakat yıllık yüzde 4’lük bir büyümeyi yakalayabileceğimizi söyleyebiliriz. Hem küresel etkenler hem de 15 Temmuz darbe girişimine rağmen, fedakarca çalışmaya devam eden reel sektörümüz sayesinde dünyada örneği olmayan bir başarıyı gerçekleştirmekteyiz. Böylesine bir dönemde üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan böylelikle ülkesinin büyümesine katkı sağlayan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum. Reel sektörün büyümeye katkısının artırılması için beklentilerin karşılanması gerekmektedir. İlk beklentimiz faiz oranlarının aşağı seviyelere hızla çekilmesidir. Diğer taraftan ekonomiye dönük olarak yapısal reformların kararlılıkla uygulaması gerekmektedir. Türkiye’nin büyüme performansının hissedilebilmesi için yüzde 5 üzerinde bir büyüme gerçekleşmesi gerekmektedir. Özel sektörümüz bu dönemde desteklenirse 2017’den itibaren yüzde 5’in de üzerinde bir büyüme yakalayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.